România ocupă, din păcate, un loc fruntaş în Europa la capitolul abandon infantil. Potrivit reprezentanţilor de la Direcţia pentru Protecţia Copilului, 62.955 de micuţi părăsiţi de părinţi se află în sistemul de protecţie socială. Dintre aceştia, 38.709 sunt lăsaţi în grija asistenţilor maternali sau pe la rude, 22.523 de copii se află în centre de plasament şi de alţi 1.714 se ocupă un tutore. Realitatea crudă face ca, din cauza sărăciei, mulţi români să decidă că nu pot hrăni o gură în plus. În primele luni ale anul 2013, peste 700 de bebeluşi au fost lăsaţi în maternităţi de cei care le-au dat viaţă, fără nici o umbră de remuşcare. Un calcul exact arată că, lunar, 120 de micuţi sunt lăsaţi de izbelişte.

Problema este destul de spinoasă, deoarece o parte dintre aceşti copii, teoretic, pot avea un cămin şi o familie iubitoare. Mii de români vor să înfieze, însă adopţiile în ţara noastră se realizează cu foarte mare greutate. Datele oficiale arată că un cuplu cu o situaţie financiară bună poate să aştepte şi 3 ani până să primească undă verde de la autorităţi că pot deveni părinţii legali ai unui copil abandonat.

Veştile rele nu se opresc aici. Dacă nu sunt abandonaţi, mulţi copii au parte de rele tratamente în familie. În perioada ianuarie - iunie a acestui an, 5.956 de micuţi au fost abuzaţi, neglijaţi sau exploataţi de către părinţii biologici. Cel mai mult au avut de suferit copilaşii cu vârste cuprinse între 3 şi 6 ani.