Incidentul care a dus la doborârea avionului rusesc a sporit tensiunea între Ankara şi Moscova, cea din urmă ameninţând că vor exista consecinţe. Este pentru prima dată când o ţară membră NATO doboară un avion rusesc, de la sfârşitul Războiului Rece.
Ambasadorii NATO şi-au încheiat reuniunea extraordinară convocată la cererea Turciei. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus într-o declaraţie de presă că Turcia a informat despre incident, iar concluzia a fost că aliaţii sunt alături de Ankara, însă este nevoie de dialog între cele două părţi, pentru a diminua tensiunea. Tonul declaraţiei nu a fost belicos, dimpotrivă, s-a făcut apel la calmarea situaţiei.
„Mi-am exprimat anterior îngrijorările în ceea ce priveşte implicaţiile acţiunilor militare ale Federaţiei Ruse în apropiere de graniţele NATO. Asta arată importanţa încheierii şi respectării unor aranjamente, pentru a evita pe viitor asemenea incidente. Am spus-o în repetate rânduri, suntem solidari cu Turcia şi susţinem integritatea teritorială a aliatului nostru, Turcia. Vom continua să urmărim foarte atent evoluţiile de la graniţele de sud-est ale NATO. Aştept cu nerăbdare noi contacte între Ankara şi Moscova şi chem la calm şi detensionare”, a spus secretarul general al NATO. „Diplomaţia şi detensionarea sunt importante pentru a rezolva această situaţie”, a adăugat el.
Pe de altă parte, potrivit unei surse citate de Reuters, se pare că ambasadorii NATO au fost de părere că Turcia ar fi trebuit să dea dovadă de mai multă reţinere. Anterior, un oficial american declara sub acoperirea anonimatului că incursiunea avionului rus în spaţiul aerian al Turciei a durat doar câteva secunde. Diplomaţi prezenţi la întâlnire au declarat agenţiei Reuters că niciunul dintre ambasadorii NATO nu a sărit în apărarea acţiunilor Rusiei, dar, totuşi, mulţi şi-au exprimat îngrijorarea că Turcia nu a interceptat şi condus avionul rusesc în afara spaţiului ei aerian. „Sunt alte modalităţi de a gestiona astfel de incidente”, a declarat, sub acoperirea anonimatului, un diplomat.
Într-o declaraţie de presă susţinută la Casa Albă alături de preşedintele francez, preşedintele american, Barack Obama, a spus că Turcia are dreptul să-şi apere teritoriul şi spaţiul aerian, dar a subliniat că este important ca Turcia şi Rusia să conlucreze pentru a contribui la diminuarea tensiunii acumulate în urma acestei situaţii.
Liderul de la Washington a criticat din nou intervenţia Rusiei în Siria, ale cărei scopuri reale ar fi, potrivit lui Barack Obama, protejarea regimului sirian. Dacă Rusia s-ar concentra pe ISIS, ar fi mai puţine şanse să fie comise erori. Problema e că atenţia Rusiei este concentrată pe sprijinirea lui Assad mai degrabă decât pe ISIS”, a declarat preşedintele american.