Inundaţiile din Europa au efecte şi în România. Viiturile din Serbia, de pe râurile Sava şi Morava, vor determina creşterea semnificativă a debitului Dunării. În aceste condiţii, hidrologii au emis cod galben de inundaţii pe Dunăre, începând de mâine dimineaţă de la ora 06, iar din 19 mai, cod portocaliu.

Începând cu data de 19.05.2014 ora 6.00, se instituie cod portocaliu pe Dunăre pe sectorul aval SHEN Porţile de Fier - Zimnicea (sector îndiguit aval Gruia), în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman, se spune într-o nouă avertizare a Institutului de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor, citată de Mediafax.

Totodată, de sâmbătă, la ora 6.00, se instituie cod galben pe Dunăre pe sectorul aval SHEN Porţile de Fier (sector îndiguit aval Gruia) - Zimnicea (judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman), iar din 20 mai, ora 6.00, pe sectorul aval Zimnicea (judeţele Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Brăila, Ialomiţa, Constanţa, Galaţi şi Tulcea).

Momentul de producere al fenomenelor prognozate, pe sectorul românesc al Dunării, va fi influenţat semnificativ şi de modul de exploatare al SHEN Porţile de Fier, se mai spune în această avertizare.