Armata ucraineană îşi continuă operaţiunea antiteroristă contra separatiştilor din Slaviansk şi Kramatorsk, oraşe din estul ţării, a anunţat sâmbătă ministrul de interne de la Kiev, Arsen Avakov.

„Faza activă a operaţiunii a continuat în zori, nu ne vom opri“, a afirmat ministrul de interne de la Kiev, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

„În cursul nopţii, forţele care iau parte la operaţiunea antiteroristă la Kramatorsk au preluat controlul asupra turnului de televiziune, care anterior se afla sub controlul teroriştilor“, a explicat el, precizând că misiunea este efectuată de soldaţi din Garda naţională şi ai armatei. Ministrul nu a menţionat nimic în legătură cu eventuale victime.

Pe de altă parte, nivelul de ameninţare extremistă a crescut în opt regiuni din sud-estul Ucrainei. Anunţul a fost făcut de către Dmitri Timciuk, şeful Centrului ucrainean de cercetări militar-politice şi reprezentant al grupului „Info Resist“. Cea mai gravă situaţie este în Doneţk şi Lugansk, unde separatiştii continuă să preia, cu forţa, clădirile administrative. Aici mai sunt organizate marşuri pro-ruse, sunt atacaţi susţinătorii autorităţilor de la Kiev şi există o ameninţare a unei intervenţii militare directe a Moscovei. Riscul producerii unor acţiuni extremiste în aceste regiuni a fost evaluat la gradul 9, pe o scară de la 0 la 10. Pe locul doi se află regiunea Harkov, cu 6 puncte, urmată, în ordine, de Odesa, Zaporojie, Nikolaev, Herson şi Dnepropetrovsk.