Secretarul de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu, s-a întâlnit cu oficiali ai administraţiei americane pentru a discuta despre Parteneriatului Strategic în domeniul politico-militar, procesul de amplasare în România a sistemului antirachetă.

Aurescu s-a întâlnit la Casa Albă cu Celeste Wallander, senior director şi asistent special al preşedintelui SUA pentru Rusia şi Asia Centrală în cadrul echipei de securitate naţională — Consiliul de Securitate Naţională, şi la Pentagon cu Derek Chollet, asistent pentru securitate internaţională al secretarului SUA al Apărării.

Oficialul român a abordat în principal problema intensificării Parteneriatului Strategic politico-militar şi de securitate, pe fundalul crizei din Ucraina.

Bogdan Aurescu a solicitat sporirea prezenţei SUA şi NATO în statele alianţei din flancul estic al acesteia, inclusiv în România.

„Dincolo de aspectele care ţin de dimensiunea strategică, au mai fost abordate aspecte privind necesitatea numirii unui nou ambasador al SUA la Bucureşti şi intrarea României în programul Visa Waiver“, se arată în comunicatul MAE.

Bogdan Aurescu a subliniat că, pe fondul crizei din Ucraina, coeziunea Alianţei şi angajamentul puternic al tuturor statelor Aliate faţă de principiul apărării colective capătă o importanţă sporită.

„Bogdan Aurescu a arătat că o cooperare consolidată cu SUA în regiunea Mării Negre, substanţierea prezenţei americane, alături de cea a altor aliaţi în zonă vor contribui la stabilizarea strategică a regiunii şi la descurajarea factorilor de instabilitate. A evidenţiat, de asemenea, rolul politicii NATO a uşilor deschise în promovarea stabilităţii şi securităţii în spaţiul euro-atlantic“, se menţionează în comunicat.