Un şofer care primeşte o sancţiune de până la 1.700 de lei poate achita pe loc jumătate din valoarea acesteia agentului constatator. Şoferii vor avea în continuare posibilitatea de a plăti amenzile rutiere direct la agentul care a constatat sancţiunea, potrivit unui amendament adus proiectului pentru noul Cod Rutier. Comisiile Juridică, pentru Apărare şi Administraţie publică din Senat au decis, ieri, menţinerea prevederii potrivit căreia, pentru amenzile contravenţionale de până la 1.700 lei (20 puncte-amendă), contravenientul poate achita pe loc agentului constatator jumătate din minimul amenzii, potrivit Mediafax.

Membrii comisiilor au hotărât, de asemenea, să se menţină prevederea care stabileşte că, în acest caz, agentul constatator eliberează contravenientului chitanţa reprezentând contravaloarea amenzii, nemaifiind necesară încheierea procesului-verbal de constatare a contravenţiei dacă nu se dispune şi o sancţiune contravenţională complementară.
De altfel, deşi, această posibilitate există şi în actualul Cod Rutier, puţini şoferi aveau cunoştinţă de ea. Mai mult, unii agenţi refu­zau să primească banii de la condu­cătorii auto sancţionaţi de teama complicaţiilor birocratice care apă­reau pentru ei: trebuie să declare sumele pe care le au asupra lor la începutul turei şi cele pe care le deţin la sfârşitul lucrului.