Pe 22 decembrie se produce solstiţiul de iarnă, ziua când soarele se află, la miezul zilei, la cea mai mică înălţime deasupra orizontului. Este momentul când începe iarna astronomică. 

Solstiţiul de iarnă este unul dintre cele patru mari momente astronomice ale anului, alături de echinocţiul de primăvară şi cel de toamnă şi solstiţiul de vară. Solstiţiul reprezintă momentul când planul determinat de centrul Soarelui şi de axa de rotaţie a Pământului este perpendicular pe planul orbitei Pământului, iar unghiul făcut de razele soarelui cu orizontul la amiază este cel mai mic. De la această dată, ziua începe să crească, iar noaptea se scurtează.

Solstiţiul de iarnă a fost o zi importantă pentru oameni din cele mai vechi timpuri. La romani, de exemplu, solstiţiul era asociat cu o sărbătoare în onoarea zeului roman Saturn.

Cea mai veche referinţă a acestei sărbători poate fi găsită în Mesopotamia. Astfel, oamenii sărbătoareau 12 zile şi credeau că ritualul îl ajută pe zeul Marduk să îmblânzească monştrii haosului pentru încă un an.

Digi 24