Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului federal rus, va adopta „cât mai curând posibil“ o lege ce va permite Crimeii (republică autonomă din sudul Ucrainei) - care a votat cu o majoritate covârşitoare în favoarea alipirii la Rusia, în cadrul referendumului de duminică, considerat ilegal de către Ucraina şi comunitatea internaţională - să adere la Federaţia Rusă, informează Reuters şi Interfax.

„Rezultatele referendumului din Crimeea au arătat în mod clar că locuitorii peninsulei îşi văd viitorul doar ca parte a Rusiei“, a declarat pentru Interfax vicepreşedintele Dumei şi secretarul consiliului general al Rusiei Unite (partidul de guvernământ), Serghei Neverov, comentând rezultatele consultării de duminică, potrivit Reuters.

Preşedintele Dumei de Stat, Serghei Narâşkin, a expus duminică seara etapele includerii Crimeii în componenţa Federaţiei Ruse în cazul unei unui rezultat pozitiv al referendumului.

„Din 2011, este în vigoare Legea cu privire la procedura de acceptare şi formarea de noi subiecţi. Aceasta defineşte cerinţele şi ordinea“ includerii în componenţa Federaţiei Ruse, a indicat el, într-o declaraţie făcută la postul de televiziune Pervâi Kanal, citat de ITAR-TASS.

Astfel, în conformitate cu acest document, dacă un stat străin adresează Moscovei o cerere privind aderarea la Federaţia Rusă şi încheierea unui tratat internaţional corespunzător, preşedintele Rusiei informează ambele camere ale Adunării Federale, precum şi guvernul, iar, dacă este necesar, desfăşoară consultări.

Apoi, şeful statului sesizează Curtea Constituţională pentru a evalua dacă tratatul privind includerea unei noi entităţi în componenţa Federaţiei Ruse nu contravine Constituţiei ţării şi, în cazul unei decizii favorabile din partea Curţii, acordul internaţional este trimis, spre ratificare, în Duma de Stat, împreună cu un proiect de lege federală constituţională, care stabileşte numele, statutul şi graniţele noului subiect.

Dacă aceste documente obţin sprijinul Dumei, sunt operate modificări la Constituţia Federaţiei Ruse, completată cu numele unuia sau al mai multor subiecţi, după caz.

Potrivit RIA Novosti, aproximativ 96% dintre alegătorii care au participat la referendumul de duminică privind statutul Crimeii s-au pronunţat pentru alipirea peninsulei la Federaţia Rusă, în conformitate cu voturile contabilizate de la trei sferturi din birourile de vot.

„Pentru unirea cu Rusia au votat 95,7% dintre alegătorii care au participat la vot după numărarea a 100% din buletine la trei sferturi din secţiile de votare“, a declarat luni dimineaţă şeful Comisiei pentru referendum, Mihail Malâşev.