Japonia comemorează vineri cu solemnitate cutremurul, tsunami-ul şi accidentul nuclear care au avut loc la Fukushima în urmă cu cinci ani şi ale căror traume nu au fost depăşite, scriu agenţiile de presă internaţionale.

De la primele ore ale dimineţii, mii de oameni sunt de aşteptaţi pe un traseu de peste 500 de kilometri în zonele de coastă afectate de dezastre.

În ciuda frigului şi a burniţei, ei se vor reculege în tăcere, ca în fiecare an, cu flori şi lumânări în mâini, la Sendai, Ishinomaki, Rikuzentakata, Minamisanriku şi în alte locuri din nord-estul ţării, scrie agenţia France Presse (AFP).

"Japonia nu va renaşte fără reconstrucţia Tohoku" (nord-est), a declarat joi prim-ministrul Shinzo Abe, la o conferinţă de presă. Tohoku este o regiune din partea de nord-est a insulei Honshu, care cuprinde 6 prefecturi şi în care a fost situat epicentrul cutremurului.

La 11 martie 2011, 18.456 vieţi au fost spulberate de un val de zece metri înălţime, despre care se spune în Japonia că apare "odata la un mileniu", aminteşte Reuters. După cinci ani de la catastrofă 2.562 de persoane rămân date dispărute, probabil pentru totdeauna, notează AFP şi DPA.

O ceremonie oficială în prezenţa cuplului imperial japonez şi a premierului Shinzo Abe va avea loc vineri la Tokyo. Un minut de reculegere va fi ţinut în întreaga ţară la ora 05:46 GMT, exact în momentul în care acum cinci ani, tot într-o zi de vineri, a avut loc în largul principalei insule Honshu un cutremur cu o magnitudine de 9 grade care a zguduit o foarte mare parte a ţării.

Evenimentele teribile din acele momente vor fi rememorate de întreaga lume: mulţimi de angajaţi intraţi în panică care ies în grabă din zgârie-norii din Tokyo, trenurile răsturnate în zonele de nord-est, imagini îngrozitoare, de neimaginat cu oraşe întregi măturate de tsunami, imposibilitatea oamenilor de a-şi contacta familiile, informaţii în cascadă tot mai disperate de la unul la altul, mii şi zeci de mii de persoane date dispărute.

Şi apoi, la sfârşitul zilei, primele semnale alarmante de la cele două centrale nucleare de la Fukushima (Daiichi şi Daini), ordinele de evacuare pe o arie de 2, apoi 3 şi apoi 10 kilometri în jurul acestora. Zile şi zile de nelinişte, rememorează agenţia France Presse.

În plus faţă de victimele tsunami-ului, alte 3.405 de decese ulterioare sunt atribuite de către guvern consecinţelor dezastrului. Zeci de persoane evacuate în grabă dintr-un spital de la câţiva kilometri de centrala nucleară au murit în timpul transportului sau în zilele următoare. Deteriorarea condiţiilor de viaţă şi de sănătate a dus, de asemenea, la decese premature şi la sinucideri.

Un miting împotriva reactoarelor nucleare şi a repornirii acestora este programat pentru vineri după-amiază târziu la Tokyo, în faţa biroului primului-ministru şi a clădirii parlamentului.

"Ţara noastră, săracă în resurse, nu poate asigura fără energie nucleară o aprovizionare constantă cu energie, ţinând cont, în acelaşi timp, de aspectele economice şi de schimbările climatice", a declarat joi premierul Japoniei la o conferinţă de presă, realatează AFP.

VIDEO cutremur

VIDEO tsunami