Guvernul Viktor Orban are mari probleme de imagine, fiind acuzat de „Tentativă de falsificare a istoriei“.

Ronald Lauder, preşedintele Congresului Evreiesc Mondial, susţine iniţiativa Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din Ungaria (Mazsihisz) de a boicota manifestările organizate de Guvernul ungar pentru comemorarea Holocaustului, Budapesta fiind îndemnată să revizuiască măsurile „controversate“.

Săptămâna trecută, „Mazsihisz“ a anunţat că nu va lua parte la manifestările de comemorare organizate de Guvernul Viktor Orban cu ocazia a 70 de ani de la deportarea a 437.000 de evrei în lagărele de exterminare naziste.

„Mazsihisz“ acuză Guvernul Ungariei că încearcă să minimizeze rolul Budapestei în deportările evreilor, în perioada martie 1944 - martie 1945.

Gabor Vona, liderul formaţiunii naţionaliste ungare Jobbik, a încercat să pătrundă în mod provocator într-o fostă sinagogă din nordul Ungariei, el fiind admonestat de un vârstnic, care l-a numit „nazist“. Incidentul provocat a fost motivat de liderul Jobbik sub forma organizării unui forum cultural într-o clădire considerată oficial, centru cultural.  Aproximativ 100 de persoane s-au adunat în faţa sinagogii pentru a protesta faţă de organizarea evenimentului Jobbik.

Incidentul intervine în contextul în care ambasadorul Ungariei la Tel Aviv, Andor Nagy, a fost convocat la Ministerul israelian de Externe pentru a i se atrage atenţia asupra ascensiunii antisemitismului în Ungaria. Rafi Schutz, funcţionar în cadrul Ministerului israelian de Externe, a denunţat o serie de afirmaţii politice cu caracter antisemit şi revizionist, o referire la tentative de „rescriere a istoriei“ Ungariei în Al Doilea Război Mondial prin minimizarea rolului Guvernului Miklos Horthy în deportarea a sute de mii de evrei unguri. „Trebuie să reamintim Guvernului ungar responsabilitatea pe care o are de a lua măsurile necesare pentru contracararea evenimentelor antisemite“, a subliniat Schutz.