A început a treia zi de război în Ucraina. Sâmbătă dimineaţa se duc lupte pe străzile capitalei. Nu este clar dacă ruşii au reuşit deja să intre în oraş, dar autorităţile cer cetăţenilor să se adăpostească. Aparent, internetul a fost tăiat.

Ministerul de Interne trasmite că se dau lupte pe străzile din Kiev şi cere populaţiei să se adăpostească. Tot mai puţinele raportări din interiorul oraşului par a confirma informaţiile că internetul a fost tăiat în această dimineaţă.

Un bloc de locuinţe a fost lovit (nu este clar dacă de o rachetă sau de un aparat de zbor prăbuşit) la primele ore ale dimineţii de sâmbătă. 

Potrivit AP, nu unul ci două avioane de desant ruseşti IL-76 ar fi fost doborâte în sudul Kievului. Capacitatea de transport al unui astfel de avion este între 126 şi 225 de soldaţi.

Conform Forţelor Armate ale Ucrainei, Rusia continuă bombardarea aerodromurilor din estul şi nordul Ucrainei, într-o încercare de a elimina aviaţia ucrainiană, după ce bombardamentele din primele zile par a fi eşuat parţial să facă acest lucru.

Sâmbătă dimineaţa niciun oraş important nu fusese cucerit încă, deşi se duc lupte în apropierile oraşelor Harkov, Sumy, Mariopol şi Mykolaiv.

Armata ucrainiană nu confirmă informaţiile de ieri despre debarcările amfibii de lângă Odesa şi Mariopol, afirmând că a minat principalele plaje de debarcare şi că a distrus o ambarcaţiune rusească în apropiere de Odesa. De asemenea, afirmă că în zona Deltei Dunării şi pe malul Mării Negre au loc zboruri de recunoaştere cu drone ale Marinei Ruse.

Situaţia generală. Armata ucraineană raportează că a doborât un avion de transport trupe Il-76 la 80 de kilometri SV de Kiev şi un Suhoi Su-25 (de atac la sol) la 150 de kilometri Vest de locul în care care ruşii au încercat desantul aerian prin sudul Kievului.

Potrivit Armatei Ucrainene, pierderile estimate ale ruşilor, de la începutul conflictului, sunt:

  • 14 aeronave
  • 8 elicoptere
  • 102 tancuri
  • 536 transportoare blindate
  • 15 tunuri
  • 1 unitate antiaeriană BUK-1.


Aceste informaţii nu pot fi verificate independent.


Frontul de Sud. Desant marin rusesc la Est de Odesa, în timpul nopţii, pe care ucrainenii spun că l-au respins. (Ieri au circulat imagini cu utilaje militare ucrainene care minau tot litoralul din zona Odesa). Se dau lupte grele la Melitopol (NE de Crimeea) pentru controlul drumului spre portul Mariupol şi încercuirea acestuia.

În decursul nopţii au fost raportate lupte grele, explozii şi tiruri de mitralieră, în special pe partea de vest şi nord a oraşului, la Grădina Zoologică Shulyavka şi la staţia de metrou Beresteyskaya (marcate pe hartă). Nu a fost raportată însă intrarea trupelor regulate ruse, ci pare vorba mai degrabă de acte de sabotaj.

O încercare de intrare în capitală a trupelor ruse pare a fi avut loc pe partea de Nord-Est, pe la termocentrala TEC-6. Raportările ucrainenilor spun că, deocamdată, atacul a fost respins.

De asemenea, se raportează o “activitate semnificativă a elicopterelor inamice în zonele de deasupra Vilkovogo (chiar pe graniţa cu Romania, peste braţul Chilia al Dunării) şi din Tiraspol (Transnistria). Nu este clar dacă este vorba (cel mai probabil) de elicopetere de transport trupe, dar ţinta acestor activităţi militare nu poate fi decât portul Odesa, bombardat puternic în prima zi de operaţii. Prezenţa trupelor aeropurtate ruseşti în Delta Dunării, la nord de Braţul Chilia, ar mai putea avea sensul controlării unor eventuale aprovizionări a armatei ucrainene. Mişcarea ar putea explica şi ocuparea încă de ieri a Insulei Şerpilor.