Ministerul Afacerilor Externe (MAE) le transmite românilor care se vor întoarce din minivacanţă dinspre Bulgaria, Grecia sau Turcia că există posibilitatea ca în 19 august la ieşirea din Bulgaria, prin punctul de frontieră Ruse, la plata taxei de pod să se creeze coloane mari de autoturisme şi autocare, fapt care va duce la creşterea timpilor de aşteptare la trecerea frontierei către România, în special în a doua parte a zilei, atunci când turiştii români se vor întoarce în număr considerabil către România.

 

Autorităţile vamale bulgare le recomandă turiştilor români care aleg să revină în ţară prin PCTF Ruse să pregătească în prealabil suma exactă pentru taxa de pod, şi anume doi euro, pentru timpilor de aşteptare la procesarea şi eliberarea documentelor justificative tip chitanţe, facturi, bonuri fiscale.

 

Turiştilor români li se recomandă folosirea tuturor punctelor de trecere a frontierei situate la frontiera româno-bulgară: PCTF Kardam - PCTF Negru Vodă, PCTF Durankulak – PCTF Vama Veche, PCTF Kainardja – PCTF Lipniţa (cu orar de funcţionare 08:00-20:00, masa totală admisă a autovehiculelor de până la 3,5t), PCTF Silistra – PCTF Ostrov, PCTF Oryahovo – PCTF Bechet (ferry), PCTF Nikopol – PCTF Turnu Măgurele (ferry) şi PCTF Svishtov – PCTF Zimnicea (ferry) – ultimele două puncte cu program de funcţionare 08:00-20:00.

 

Agenţia ”Vămi” din Bulgaria, responsabilă cu colectarea taxelor de pod la PCTF Ruse, va lua măsurile necesare pentru fluidizarea, pe cât posibil, a circulaţiei cu autoturisme şi autocare. Acest lucru ar putea duce la oprirea temporară a traficului greu şi operarea, în condiţii de urgenţă, a traficului uşor, mai spune MAE.

 

De asemenea, firmelor româneşti de transport internaţional de marfă sau pasageri care tranzitează teritoriul bulgar li se recomandă să ia măsurile adecvate în vederea organizării itinerariilor de deplasare şi stabilirii programului de lucru al şoferilor, prin luarea în considerare a unor timpi de aşteptare considerabil măriţi la trecerea frontierei prin PCTF Ruse.

 

Se pot obţine informaţii privind situaţia traficului prin punctele de trecere a frontierei bulgare (n.a.- deocamdată doar în limba bulgară) de pe site-ul www.mvr.bg – link https://www.mvr.bg.gdgp, starea vremii de pe site-ul www.weather.bg, starea actuală a drumurilor de pe aplicaţia gratuită LIMA (n.a.- deocamdată doar în limba bulgară) www.lima.api.bg, de pe pagina de Internet a Agenţiei ”Infrastructura Rutieră” – www.api.bg şi non-stop de la numărul de telefon 070013020. În cadrul Agenţiei ”Infrastructura Rutieră” funcţionează pe parcursul întregului an, în regim non-stop, Centrul Situaţional, care colectează şi sintetizează datele privind situaţia drumurilor republicane/publice.

 

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

 

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://sofia.mae.ro şi www.mae.ro şi reaminteşte că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia “Călătoreşte în siguranţă” (disponibilă gratuit în “App Store” şi “Google Play”), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

 

 

 

 

Sursa: www.news.ro