Preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, a transmis un răspuns către Curtea Constituţională a României.

 

Curtea Constituţională a postat, vineri, pe site-ul propriu, conţinutul scrisorilor din data de 5 iunie şi, respectiv, 20 iunie 2018, adresate Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), precum şi răspunsul primit în data de 4 iulie 2018 de la Preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio.

 

Judecătorii CCR au sesizat Comisia de la Veneţia despre persiunile la care sunt supuşi.

 

”Vă mulţumesc pentru scrisoarea din 6 iunie 2018, prin care mă informaţi despre presiunea exercitată asupra Curţii Constituţionale din România. După cum ştiţi, în data de 11 iunie 2018, o delegaţie a Comisiei de la Veneţia a făcut o vizită la Bucureşti şi, printre altele, a discutat aceste chestiuni cu Curtea Dvs. Aş dori să vă reamintesc că, într-un stat democratic, guvernat de statul de drept, criticarea deciziilor Curţii Constituţionale este permisă. Libertatea de exprimare este o valoare fundamentală într-un stat democratic, dar deţinătorii funcţiilor publice trebuie să se abţină în criticile lor. Criticile nerespectuoase şi apelurile publice la neexecutarea deciziilor Curţii sunt inadmisibile”, se arată în răspunsul trimis de Gianni Buquicchio.

 

Potrivit acestuia, ”deciziile curţilor constituţionale sunt definitive şi obligatorii şi trebuie să fie implementate”.

 

”Această poziţie importantă a Curţilor Constituţionale vine, de asemenea, cu o înaltă responsabilitate a Curţilor de a adopta decizii care să fie în conformitate cu Constituţia şi cu principiile sale. La cea de-a 115-a sesiune plenară (n.n. 22-23 iunie 2018), Comisia de la Veneţia a discutat despre reforma judiciară din România. În considerarea urgenţei acestei chestiuni, Comisia a acordat un mandat raportorilor şi Biroului Comisiei pentru a pregăti o opinie preliminară în luna iulie. Opinia preliminară se va referi cu siguranţă la deciziile adoptate de Curtea Dvs”, se mai arată în răspunsul trimis CCR.

 

Curtea Constituţionalăa sesizat Comisia de la Veneţia, Secretarul General al Consiliului Europei şi Preşedintele Conferinţei Curţilor Constituţionale Europene în legătură cu “atacurile virulente” declanşate împotriva CCR după decizia privind revocarea procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

 

 

 

Sursa: www. stirileprotv.ro