Bulgaria va introduce carti de identitate cu date biometrice, noile documente urmând sa permita trecerea prin portile electronice pe aeroporturile din Uniunea Europeana, a anuntat ministrul adjunct de interne Krasimir Tipov, conform portalului de stiri novinite.com.

Noile carti de identitate vor mai include o optiune de identificare electronica. Aceasta urmeaza sa serveasca drept semnatura electronica, permitându-le cetatenilor bulgari accesul la servicii online oferite de stat, a precizat Tipov, într-o conferinta de presa sustinuta luni.

Guvernul bulgar a decis în noiembrie 2015 trecerea la un sistem centralizat de emitere a documentelor de identitate (carti de identitate, pasapoarte, permise de conducere), în scopul de a creste securitatea si a reduce costurile implicate.

Actualul sistem descentralizat de emitere a documentelor de identitate bulgare, operat de Ministerul de Interne în 30 de centre din tara, va înceta la sfârsitul lui 2016.

Costurile totale ale introducerii sistemului centralizat de identificare electronica sunt estimate la 480 milioane de leva (240 milioane de euro), fara TVA, finantate prin Programul Operational 'Buna guvernare si finantarea securitatii interne' al Uniunii Europene.

Se prevede ca noul sistem sa începe sa functioneze la finele lui 2017 sau la începutul anului urmator.