Mii de luptători sirieni susţinuţi de SUA lansează o ofensivă pentru a captura de la Stat Islamic (SI) o regiune crucială din nordul Siriei, Manbij, după mai multe săptămâni de pregătiri în linişte, au declarat oficiali americani pentru Reuters.

Operaţiunea, care a început marţi şi ar putea dura săptămâni, are drept obiectiv să limiteze accesul grupării Stat Islamic la teritoriul sirian aflat de-a lungul frontierei cu Turcia pe care militanţii l-au folosit multă vreme ca bază pentru mutarea combatanţilor străini spre Europa şi înapoi.

'Ceea ce este semnificativ în acest lucru este că e ultimul lor traseu' spre Europa, a spus un oficial militar american.

Un mic număr de militari americani din forţele speciale vor susţine ofensiva la sol, însă ei vor fi doar consilieri şi vor păstra distanţa faţă de linia frontului, au spus oficiali americani sub acoperirea anonimatului.

'Vor fi cât de aproape va fi necesar pentru ca luptătorii sirieni să încheie operaţiunea. Dar nu se vor angaja în lupte directe', a spus oficialul citat.

Operaţiunea va avea parte şi de sprijinul loviturilor aeriene ale coaliţiei anti-SI condusă de SUA, precum şi de tiruri de la sol de pe poziţii de dincolo de frontiera cu Turcia.

Un lucru esenţial pentru Turcia, aliatul NATO, la operaţiune vor participa în cea mai mare parte arabi sirieni şi nu membri ai miliţiei kurde YPG, care vor reprezenta a şasea parte sau cel mult o cincime din forţa totală, au adăugat oficialii citaţi.

Ankara îi consideră pe combatanţii kurzi sirieni din YPG terorişti şi a criticat în termeni duri sprijinirea de către SUA a acestei miliţii în lupta cu Stat Islamic.

Turcia a fost alarmată de avansul forţelor kurde de-a lungul frontierei şi s-a opus ideii ca luptătorii YPG să preia controlul asupra zonei Manbij. Miliţia kurdă YPG controlează deja o fâşie neîntreruptă de 400 km de-a lungul frontierei turco-siriene.

Oficialii americani au declarat pentru Reuters că YPG va lupta pentru a ajuta la înlăturarea elementelor Stat Islamic din jurul zonei Manbij, dar cei care vor asigura şi stabiliza zona odată ce gruparea jihadistă va fi învinsă sunt luptătorii sirieni arabi.

'După ce cuceresc Manbij, acordul este ca YPG să nu rămână... Aşa că vom avea arabi sirieni care vor ocupa un teritoriu în mod tradiţional sirian', a declarat unul dintre oficialii americani, precizând că Turcia susţine această ofensivă.

Operaţiunea are loc înainte de o eventuală tentativă susţinută de SUA a combatanţilor sirieni de a recuceri Raqqa, capitala de facto a Stat Islamic în Siria şi principalul obiectiv al strategilor americani în această ţară.

Oficialul militar american a declarat că lipsirea Stat Islamic de 'buzunarul Manbij' ar contribui la izolarea suplimentară a jihadiştilor şi ar submina capacitatea lor de a aduce provizii la Raqqa.

Preşedintele american Barack Obama a autorizat în jur de 300 de militari ai forţelor speciale să acţioneze în teren din locaţii secrete din Siria şi să se coordoneze cu forţele locale pentru a lupta împotriva SI.

AGERPRES