Primarul din Şelimbăr, Daniel Maricuţa, mai mulţi angajaţi ai Primăriei şi notari publici din Sibiu sunt vizaţi de ancheta DNA pentru obţinerea de foloase necuvenite de peste 114 milioane de euro, anchetatorii spunând că un constructor i-a oferit edilului, ca mită, apartamente de 2 milioane de euro.

Surse care citează documente ale anchetatorilor au declarat, miercuri, că mai mulţi angajaţi ai Primăriei Şelimbăr, judeţul Sibiu, sunt vizaţi de ancheta DNA, fiind suspectaţi că au dobândit terenuri din comună de la persoane care erau îndreptăţite la reconstituire şi că au vândut aceste terenuri investitorilor la preţ mare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit surselor citate, percheziţiile se desfăşoară atât la domiciliile persoanelor vizate, cât şi la sediul Primăriei Şelimbăr şi la Oficiul Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Sibiu.

Persoanele vizate sunt primarul comunei Şelimbăr, Daniel Maricuţa, secretarul comunei, specialistul în cadastru, consilierul personal al primarului Maricuţa, dar şi alţi consilieri locali şi foşti aleşi ai comunei Şelimbăr. De asemenea, sunt vizaţi mai mulţi notari publici din Sibiu, printre care Victoria Bianu, Radu Bucşa, Mariana Tolciu, Tudor Tolciu şi Dorin Suciu, arată sursele citate.

În plus, sunt verificate sediile mai multor societăţi comerciale din judeţ conduse, potrivit anchetatorilor, de primarul Daniel Maricuţa, prin interpuşi.

Potrivit documentelor citate, în cauză se fac cercetări "sub aspectul comiterii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, dare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani, folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, în legătură cu dobândirea de terenuri pe raza comunei Şelimbăr de la persoane îndreptăţite la reconstituire şi la eliberarea titlurilor de proprietate, membrii grupului creându-şi un avantaj patrimonial estimat la 114.340.750 euro".

De asemenea, sursa citată arată că Daniel Maricuţa deţine din anul 2000 funcţia de primar al comunei Şelimbăr şi ar fi constituit, împreună cu persoane din Primăria Şelimbăr, o grupare infracţională "ce avea ca scop dobândirea de terenuri aflate pe raza comunei Şelimbăr de la persoane care erau îndreptăţite la reconstituire şi vânzarea acestor terenuri investitorilor la preţ mare".

"Daniel Ioan Maricuţa, consilierii Elena Scumpu şi Marica Melniciu fac parte, încă din anul 2000, din comisia comunală Legea 18/1991. Ioan Iuga a deţinut funcţia de consilier personal al primarului, fiind persoana de încredere a acestuia. Maricuţa, Elena Scumpu şi Marica Melniciu sunt suspectaţi că au modificat şi falsificat numeroase documente de punere în posesie pentru a putea face modificările în ceea ce priveşte amplasamentul şi suprafaţa atribuită fiecărei persoane, astfel ca prin interpuşi să devină proprietari ai unor terenuri aflate în zona comercială sau zona de centură a oraşului Sibiu, pe care le-au valorificat ulterior la preţuri foarte mari. Iuga Ioan valorifica terenurile pentru sume mari de bani şi despăgubea persoanele care şi-au câştigat dreptul în instanţă sau care în procesele intentate aveau şanse la o soluţie favorabilă, răscumpărându-le acestora terenurile", se arată în document.

Conform aceloraşi surse, primarul şi Elena Scumpu indicau potenţialilor cumpărători de teren să cumpere de la Ioan Iuga, asigurându-i că astfel nu vor avea probleme cu obţinerea documentelor de construcţie - PUG, PUZ, certificate de urbanism, autorizaţii de construire.

În timp, la reţeaua înfiinţată de Daniel Maricuţa au aderat şi alte persoane, printre care consilierul local Pavel Nicolae Mustaţă, consilierul şi fostul viceprimar din Şelimbăr Constantin Deac, fostul primar din aceeaşi localitate Ioan Tatu.

Citiţi mai multe AICI