Înalta  Curte de Casaţie şi Justiţiei a pronunţat, marţi, decizii definitive în două dosare ale fostei şefe a DIICOT Alina Bica.

 

În dosarul Bica-Videanu, Alina Bica a fost condamnată la 4 ani de închisoare cu executare, după ce a fost acuzată de favorizarea făptuitorului.

 

De asemenea, Adriean Videanu a fost achitat.

 

Judecătorii au respins apelurile formulate atât de cei doi, cât şi cel al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

 

În dosarul în care este implicat omul de afaceri Horia Simu judecătorii au achitat-o pe Alina Bica pentru acuzaţia de luare de mită, deoarece nu există probe că a săvârşit infracţiunea.

 

În acelaşi dosar, judecătorii au decis condamnarea fostului şef al ANAF Şerban Pop la 5 ani de închisoare cu executare şi a lui Horia Simu la 4 ani de închisoare cu executare, după ce au respins apelurile formulate de cei doi, dar şi pe cel al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

 

Mita pentru clasarea dosarului în care este implicat omul de afaceri Horia Simu

 

În acest dosar, Alina Bica a fost condamnată de Instanţa supremă, în ianuarie 2017, la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de favorizarea făptuitorului, în legătură cu intervenţii pentru clasarea unui dosar în care era implicat omul de afaceri Horia Simu.

 

Alina Bica a fost trimisă în judecată pentru luare de mită şi participaţie improprie sub forma determinării cu intenţie la săvârşirea fără vinovăţie a infracţiunii de abuz în serviciu, însă magistraţii au schimbat încadrarea faptelor în infracţiunea de favorizarea făptuitorului.

 

Horia Simu a fost condamnat la 4 ani închisoare cu executare pentru cumpărare de influenţă, iar fostul şef al ANAF Şerban Pop a primit 5 ani închisoare cu executare pentru infracţiunea de trafic de influenţă. Şi în cazul acestora instanţa a schimbat încadrarea: la Horia Simu - din infracţiunea de dare de mită în infracţiunea de cumpărare de influenţă, iar la Şerban Pop - din complicitate la dare de mită în infracţiunea de trafic de influenţă.

 

În plus, judecătorii au dispus confiscarea sumei de 150.000 de euro de la Şerban Pop.

 

Decizia nu a fost definitivă, fiind atacată cu apel.

 

Alina Bica a părăsit teritoriul României, ea stabilindu-se în Costa Rica, acolo unde se află şi Elena Udrea.

 

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro