Echipele de salvare vor urca pe munte duminică dimineaţă pentru a recupera trupurile neînsufleţite ale celor doi copii alpinişti morţi în avalanşa din Retezat, Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi, în această seară fiind nevoiţi să suspende operaţiunea din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. La ora transmiterii acestei ştiri, toţi turiştii care se aflau pe munte în momentul declanşării avalanşei au ajuns în siguranţă la Refugiul Genţiana.
Potrivit unui comunicat de presă, de sâmbătă seară, al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara, toţi cei 56 de turişti din Munţii Retezat au ajuns la Refugiul Genţiana, cinci dintre aceştia, răniţi în urma avalanşei, fiind coborâţi de pe munte pentru a putea primi îngrijiri medical
”Toţi cei 56 de turişti, din Muntii Retezat, coordonaţi de către echipele de salvatori au ajuns în siguranţă la Refugiul Genţina. Cele cinci persoane rănite în accidentul de avalanşă sunt, în prezent, coborâte de către echipele de salvatori către zona Cârnic, pentru a fi preluate de echipajele Serviciului Judeţean de Ambulanţă Hunedoara şi Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara. Ceilalţi 51 de turişti, toţi adulţi, au luat decizia să rămână peste noapte la Refugiul Genţiana, neavând nevoie de îngrijiri medicale”, se arată în comunicat.
Din cauza condiţiilor meteorologice, a fost luată decizia ca misiunea de recuperare a celor doi adolescenţi decedaţi, rămaşi la locul producerii avalanşei să se reia duminică dimineaţă, de la orele 06:00, cu echipe formate din reprezentanţi ai Serviciului Judeţean Salvamont Hunedoara şi Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Hunedoara.
Şeful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean, a declarat pentru News.ro că avalanşa s-a produs din cauza grupului masiv de persoane aflat pe munte.
"Oare stă pe acoperiş zăpada când dă soarele şi afară e cald? Nu, Alunecă. Asa e si pe crestele alea ale munţilor. Cei care au fost acolo aveau ceva experienţă, dar se pare că nu le-a folosit la nimic. Eu de două zile am dat comunicate că e risc de avalanşă pentru că a nins şi nu avea când să se stabilizeze zăpada. Ei, a doua zi, au plecat în ascensiune. Eu nu plecam sau nu lăsam din băieţii mei să plece. Ei au plecat şapte cu şcoala de ghizi. Au mers cu 51 de persoane. Din greutatea lor au dat drumul la avalanşă. Aşa s-a produs, din acţiunea propiilor lor persoane, ei înşişi au declanşat avalanşa", a spus şeful Salvamont.
Cei doi adolescenţi care au murit în avalanşa produsă, sâmbătă după-amiază, în Munţii Retezat, Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi, sunt alpinişti renumiţi care au la activ numeroase recorduri mondiale şi europene.
Dor Geta Popescu avea în palmares şase recorduri mondiale şi unul european, ea obţinând primul record la zece ani, în 2013, când a devenit cea mai tânără alpinistă din lume care a atins Vârful Ararat (5.137 de metri). Până atunci, recordul era de 12 ani şi 6 luni şi fusese stabilit de sora ei, în anul 2007. Un an mai târziu, în august 2014, Geta Popescu a reuşit să cucerească Vârful Damavand (5.671 de metri) din Iran, cel mai înalt vulcan al Asiei. Şi în acest caz, Geta a depăşit recordul surorii sale, stabilit în iulie 2008. În decembrie 2015, Geta Popescu a reuşit să devină cea mai tânără alpinistă din lume care a urcat pe Ojos del Salado (6.893de metri) la doar 12 ani depăşind din nou recordul surorii ei din 2008. În luna februarie a anului 2016, a obţinut un alt record mondial de vârstă când a urcat pe Aconcagua (6.962 de metri), cel mai înalt vârf din America de Sus.
Geta Popescu era legitimată la Clubul Sportiv Montan Altitudine din Râşnov, a fost campioană naţională la escaladă şi membră a Lotului Naţional de Escaladă - copii, din anul 2011. Deţinea titlul de Căţărătorul Anului în 2013, titlu acordat de Federaţia Naţională de Escaladă. A mai fost desemnată cel mai bun alpinist de altudine al anului 2015 şi din nou în 2016.
Erik Gulacsi a stabilit, în ianuarie 2017, un nou record european de vârstă când a atins vârful Aconcagua, 6.962 metri, la doar 12 ani. Gulacsi era şi el un alpinist profesionist,. fiind coleg de club cu Dor Geta Popescu. Practica alpinismul de la vârsta de opt ani şi a reuşit să escaledeze cele mai înalte vârfuri din România. Erik Gulacsi a reuşit să ajungă în august 2016 pe vârful Elbrus la 5.642 de metri, devenind cel mai tânăr băiat din Europa care a reuşit acest lucru.
În ianuarie 2017, Erik Gulacsi a stabilit un nou record european de vârstă când a atins vârful Aconcagua (6.962 metri), la doar 12 ani.
Potrivit salvamontiştilor, cei doi adolescenţi s-au lovit puternic de stânci în momentul declanşării avalanşei. Ei erau însoţiţi pe munte de către taţii lor.
Echipele de salvare vor urca pe munte duminică pentru a recupera trupurile celor doi copii alpinişti morţi în avalanşa din Retezat
23 aprilie 2017
- citeşte totul despre:
- echipe,
- salvatori,
- avalansa,
- copii,
- deces,
- dor geta popescu,
- erik gulacsi,
- meteo,
- turisti
(56 vizualizări)
Din aceeaşi categorie:
Accident grav pe DN2. Un microbuz s-a ciocnit cu o autoutilitară
(19 noiembrie 2016)
33 vizualizări
Autocar cu zeci de pasageri, înzăpezit între Vama Albiţa şi Huşi, unde s-a răsturnat şi o cisternă
(21 aprilie 2017)
180 vizualizări
Percheziţii la hoţi care au furat din Franţa cabluri de cupru de 500.000 de euro
(2 iulie 2014)
60 vizualizări
Năstase încătuşat! Fostul premier s-a predat la Secţia 2 Poliţie din Capitală
(6 ianuarie 2014)
88 vizualizări
Atac armat la un supermarket din Franţa. Două persoane au fost grav rănite
(26 septembrie 2016)
148 vizualizări
Bogdan Olteanu, arestat preventiv
(12 august 2016)
38 vizualizări
Percheziţii ale poliţiei la o agenţie de presă
(5 februarie 2016)
42 vizualizări
Temperaturi de peste 30 de grade
(9 iunie 2014)
34 vizualizări
Israelul, atac dur la SUA: Ar trebui să existe o limită a ipocriziei!
(15 octombrie 2015)
23 vizualizări
Conflictul din Nagorno-Karabah a fost reaprins. Victime de ambele părţi
(3 aprilie 2016)
40 vizualizări
Luare de ostatici într-o cafenea din Sydney
(15 decembrie 2014)
52 vizualizări
Două persoane au fost duse la spital în urma exploziei unei butelii într-un târg din Capitală, alte cinci primesc îngrijiri de la echipajele SMURD
(5 iunie 2016)
26 vizualizări
Tătarii din Crimeea protestează împotriva noilor autorităţi ruse
(19 mai 2014)
44 vizualizări
18 morţi într-un accident rutier în Argentina
(8 februarie 2014)
61 vizualizări
Cel mai bătrân tată, părăsit de soţie la 97 de ani!
(4 octombrie 2013)
88 vizualizări
Rusia a invitat toate statele NATO la o conferinţă la Moscova
(5 martie 2015)
31 vizualizări
O femeie-cascador a murit pe platourile de filmare la ”Deadpool 2”
(15 august 2017)
31 vizualizări
Untul de arahide si glicemia
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Cum să alegi ceasul inteligent potrivit pentru tine
Găsirea ceasului inteligent potrivit poate fi o sarcină descurajantă. Cu atât de
Găsirea ceasului inteligent potrivit poate fi o sarcină descurajantă. Cu atât de
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!
A luat foc internetul, au navalit deontologii, au explodat opiniile. Cazul Gheboasa, la mare concurenta cu fata ucisa in Mangalia care avea initial 12 ani si fusese violata, iar apoi 18 si ucisa de colega de camera In fapt, un produs al gradului de cultura aferent unor concetateni, domnul cu pricina a fost lasat sa evolueze intr-o siluire a...
Conflictele dintre Roberta Anastase şi Andrei Volosevici sunt vechi. Certurile dintre ei durează mult şi foarte greu vreun cunoscut reuşeşte să îi facă să comunice din nou. Rezultatul alegerilor interne de la PNL Ploieşti este încă o dovadă a faptului că liberalii au dorit să îi dea o lecţie lui Volosevici, arâtându-i voalat că nu este pe...
Prin 1951 Brâncusi a dorit să lase mostenire României 200 de lucrări si atelierul său parizian. Statul român a respins oferta. A fost o sedinţă si s-a decis că Brâncusi nu poate fi considerat un creator în sculptură pentru că "speculează prin mijloace bizare gusturile morbide ale societăţii burgheze". Cei care au hotărât asta au fost...
„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024
EURO = 4.9705 RON
USD = 4.6276 RON
GBP = 5.8148 RON
Top articole
-
Tradiţii şi obiceiuri de Moş Nicolae
Publicat la data de 5 decembrie 2024
-
Legenda lui Moş Nicolae: cum s-a născut tradiţia cadourilor lăsate în ghetuţe
Publicat la data de 5 decembrie 2024
-
Ce e interzis să faci de Sfântul Nicolae?
Publicat la data de 6 decembrie 2024
-
Care sunt obiceiurile comune ale stilului de viaţă care cresc tensiunea arterială
Publicat la data de 5 decembrie 2024
-
Planuri eficiente de sănătate a inimii pentru adulţi în vârstă
Publicat la data de 15 decembrie 2024
-
DOCUMENT. Motivarea CCR. De ce au fost anulate alegerile prezidenţiale
Publicat la data de 7 decembrie 2024
-
Cum să alegi ceasul inteligent potrivit pentru tine
Publicat la data de 5 decembrie 2024
-
Cum cauzează stresul creşterea tensiunii arteriale?
Publicat la data de 5 decembrie 2024
-
Shining Crown Slot: Tot ce Trebuie să Ştii despre Jocul Popular
Publicat la data de 10 decembrie 2024