Peste 880 de persoane au fost salvate din diferite situaţii de urgenţă, iar 416 dintre acestea au primit şi îngrijiri medicale, în ultimele 24 de ore, când s-au înregistrat ninsori abundente şi viscol, a anunţat, luni, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă anunţă că peste 4.000 de forţe ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI), dintre care 1.700 de pompieri, au acţionat, în ultimele 24 de ore, în judeţele afectate de viscol şi ninsori, pentru a ajuta populaţia şi autorităţile din zonele afectate.

Potrivit IGSU, în ultimele 24 de ore 885 de persoane au fost salvate din situaţii de urgenţă, iar dintre acestea 416 au avut nevoie şi de îngrijiri medicale.

În cursul nopţii de duminică spre luni, o femeie gravidă ajunsă la termen, din localitatea Almalău, judeţul Constanţa, a fost preluată de doi paramedici SMURD şi un asistent medical al Spitalului Judeţean Constanţa, şi transportată cu ambulanţa la cea mai apropiată unitate spitalicească din Silistra-Bulgaria. Peste noapte, femeia a născut un băieţel perfect sănătos, aceştia rămânând sub supraveghere medicală la unitatea medicală.

Tot în judeţul Constanţa, în apropiere de localitatea Bugeac, 16 persoane au fost salvate din patru maşini blocate în trafic şi s-a intervenit cu ajutorul aceluiaşi echipaj medical şi cu o autoşenilată a Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR). De asemenea, s-a intervenit în cazul altor patru persoane - trei adulţi şi un copil -, între localităţile Negru Vodă şi Cerchezu. Între acestea se afla şi o femeie însărcinată, în travaliu, care a fost preluată de o ambulanţă şi transportată la Spitalul Judeţean Constanţa.

În judeţul Buzău, au fost salvate două persoane - un copil de un an şi un adult in vârstă de 68 de ani, din localitatea Amara, comuna Balta Albă. În această situaţie s-a intervenit cu mai multe echipaje de pompieri, o şenilată, două utilaje şi o autospecială de transport personal şi victime multiple.

Duminică noapte, echipele de la ISU Vrancea au intervenit pentru preluarea unei fetiţe care se afla în stare febrilă, din comunca Tătăran. Aceasta a fost dusă în mai puţin de o oră la Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean din Focşani. De asemenea, pompierii din Vrancea, cu o şenilată, au intervenit alături de un echipaj al Serviciului de Ambulanţă pentru preluarea din satul Ciuşlea a unei femei în vârstă de 28 ani, însărcinată. După aproximativ două ore, femeia a ajuns în siguranţă la Spitalul Judeţean.

Conform Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, luni dimineaţă pompierii de la ISU Bacău au intervenit pentru a prelua o femeie în vârstă de 55 de ani din comuna Ungureni, satul Boteşti, care suferă de diabet şi la care ambulanţa nu a putut ajunge din cauza zăpezii, intervenindu-se cu un autogreder pentru a debloca drumul.

O altă femeie însărcinată, în luna a noua, din comuna Casimcea, a fost ajutată de echipele ISU Tulcea, care intervin cu o autoutilitară 6x6 în sprijinul echipajului Serviciului de Ambulanţă Judeţean care a preluat gravida.

Autostrada A2, între Lehliu şi Feteşti, şi 18 drumuri naţionale din zece judeţe din estul şi sud-estul ţării sunt în continuare închise, luni, din cauza zăpezii şi a viscolului.

Judeţele Călăraşi, Ialomiţa, Constanţa, Tulcea, Brăila, Buzău, Vrancea, Galaţi, Bacău, Vaslui, Iaşi şi Neamţ sunt luni, până la ora 18.00, sub avertizare cod galben de ninsori şi viscol, iar o atenţionare cod portocaliu de viscol a fost emisă pentru zona costieră şi Delta Dunării, în judeţul Tulcea.

Potrivit avertizării transmise de Administraţia Naţională de Meteorologie, în cele 12 judeţe din estul şi sud-estul ţării, vântul atinge la rafală viteze de 50-70 de kilometri pe oră, viscolind temporar ninsoarea şi spulberând zăpada depusă anterior.

În estul judeţul Tulcea, în special zona costieră şi Delta Dunării, vântul va atinge la rafală viteze de 70-90 de kilometri pe oră, viscolind şi troienind zăpada.