Coreea de Nord se pregăteşte să lanseze o nouă rachetă cu rază lungă de acţiune, probabil în octombrie, după ce a finalizat modernizarea principalei sale baze de lansare a sateliţilor, relatează miercuri agenţia de presă sud-coreeană Yonhap, citată de AFP în pagina electronică.

Comunitatea internaţională va considera cel mai probabil lansarea drept un test disimulat de rachetă balistică şi ar putea impune noi sancţiuni Phenianului.

Potrivit unor "informaţii credibile", liderul nord-coreean Kim Jong-un a ordonat lansarea unui satelit pentru a marca cea de-a 70-a aniversare a Partidului Muncitorilor, la 10 octombrie, a precizat Yonhap, citând o sursă guvernamentală.

"Credem că (Phenianul) va pune la cale o provocare în jurul aniversării", a afirmat sursa.

Ministerul sud-coreean al Apărării a refuzat să confirme sau să infirme datele prezentate de Yonhap.

"În ceea ce priveşte construcţia bazelor de lansare a rachetelor cu rază lungă de acţiune din Coreea de Nord, am urmărit cu atenţie mişcările Nordului", a declarat un purtător de cuvânt al ministerului.

Potrivit sursei citate de Yonhap, Coreea de Nord a finalizat lucrările la o rampă de lansare de 67 de metri, capabilă să transporte o rachetă de două ori mai mare decât racheta Unha-3 de 30 de metri, lansată în decembrie 2012.

Lansarea rachetei Unha-3 a fost condamnată de comunitatea internaţională drept un test balistic şi a fost urmată de noi sancţiuni din partea ONU.

Coreea de Nord, care a insistat că lansarea a avut scopuri pur ştiinţifice, a răspuns trei luni mai târziu cu un al treilea test nuclear, cel mai puternic de până acum.