Tribunalul Bucureşti a amânat, vineri, pentru 10 ianuarie pronunţarea asupra cererii de liberare condiţionată depusă de omul de afaceri Dan Voiculescu, condamnat la 10 ani de închisoare în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). În primă instanţă, Judecătoria Sectorului 5 a respins cererea lui Dan Voiculescu, motivând că a profitat de carenţele legislative pentru a obţine cât mai uşor zile libere şi a dat ca exemplu că a câştigat 60 de zile pentru două studii la care a lucrat patru ore.
Magistraţii Tribunalului Bucureşti au amânat pentru 10 ianuarie pronunţarea unei decizii definitive privind cererea de liberare condiţionată depusă de Dan Voiculescu.
Florian Surghie, avocatul lui Dan Voiculescu, a susţinut, vineri, în faţa judecătoarei Georgiana Iorguţă de la Tribunalul Bucureşti că, în penitenciar, omul de afaceri a fost disciplinat şi stăruitor în muncă.
"49 de zile a câştigat din muncă fizică, la curăţenie. Nu cunosc capacităţile lui, dar pentru acele lucrări - că i-a luat mult, puţin - dar a muncit. Munca fizică şi intelectuală arată că e stăruitor în muncă", a spus avocatul Florian Surghie.
El a precizat că Dan Voiculescu a participat "cu deosebit interes" şi la programul educaţional de afaceri "Fii propriul tău stăpân".
"Judecătorul care a judecat cererea de eliberare s-a erijat în judecător al fondului şi l-a anatemizat pe domnul Voiculescu", a mai spus avocatul.
El a susţinut că omul de afaceri a primit un termen de reiterare a cererii de 11 luni, exact câte lucrări a scris în închisoare.
La rândul său, procurorul de şedinţă a cerut judecătorului să respingă cererea, ca inadmisibilă.
"Nu a dat dovezi temeinice de îndreptare. Nu există dovezi că inculpatul a consultat în penitenciar biografia indicată în lucrări. Fie nu a consultat bibliografia, fie lucrările nu sunt ştiinţifice, fie le-a scris în libertate, fie le-a scris altcineva. În penitenciar nu există unele lucrări din bibliografie, iar acesta nu a avut acces la calculator şi nici nu există dovezi că le-a primit de afară", a spus procurorul.
El a adăugat că inculpatul scria concomitent la şase lucrări, apoi la patru lucrări.
În primă instanţă, Judecătoria Sectorului 5 a respins, în 13 decembrie 2016, solicitarea lui Dan Voiculescu şi a decis ca el să mai poată depune o nouă cerere în septembrie 2017. Decizia instanţei a fost contestată la Tribunalul Bucureşti.