Un număr de 14 persoane au fost duse la audieri, în urma a 19 percheziţii făcute de procurorii DIICOT în judeţele Giurgiu, Ilfov, Constanţa şi Sibiu într-un caz de evaziune fiscală, acestea fiind suspectate că au racolat mai mulţi oameni cu o situaţie materială precară pe care i-au convins ca în schimbul unor sume de bani să devină asociaţi sau administratori ai unor “firme fantomă”, folosite în scop evazionist. Prejudiciul în acest caz este de aproximativ trei milioane de euro.

Procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Giurgiu, împreună cu ofiţeri de poliţie de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Giurgiu şi Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice de la Poliţia Giurgiu, au făcut,miercuri, 19 percheziţii la mai multe adrese din judeţele Giurgiu, Ilfov, Constanţa şi Sibiu, pentru destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în evaziune fiscală.

Începând cu anul 2012, membrii grupării au racolat mai multe persoane, profitând de situaţia materială precară a acestora, pe care le-au convins ca în schimbul unor sume de bani să devină asociaţi/administratori ai unor “firme fantomă”, folosite în scop evazionist de către grupul infracţional.

”Au fost racolate şi alte persoane care au retras în numerar sume de bani din contul acestor firme pe care le înmânau ulterior membrilor grupului infracţional organizat”, arată DIICOT.

Aceste societăţi erau interpuse între diferiţi furnizori şi beneficiari, obiectul de activitate al acestora fiind achiziţia/vânzarea deşeurilor feroase şi neferoase.

”Pentru a evita plata taxelor către stat (în principal impozitul pe profit/venituri) marfa era achiziţionată de la diverse persoane fizice sau juridice, transportată la beneficiarul final, iar firmele erau doar furnizoare de documente fiscale”, mai precizează DIICOT.

Multe dintre firmele respective nu îşi desfăşurau activitatea la sediul legal sau la punctele de lucru, nu aveau contabilitate, nu depuneau declaraţiile fiscale, nu plăteau taxe, iar în final acestea erau fie cesionate fie lichidate, iar durata de funcţionare a acestora era de câteva luni.

Prejudiciul adus bugetului statului este de aproximativ trei milioane de euro.

La sediul DIICOT - Biroul Teritorial Giurgiu au fost duşi 14 suspecţi pentru audieri.