Parlamentul European a adoptat o propunere de rezoluţie privind procesul de integrare europeană a provinciei separatiste Kosovo. PE încurajează cele 5 state membre ale UE care nu au recunoscut încă independenţa provinciei sârbe să facă acest lucru. Motivul ar fi facilitarea relaţiilor dintre Belgrad şi Priştina.

Deşi trage de state cu minorităţi semnificative şi foarte active să recunoască independenţa separatiştilor, Parlamentul European îşi exprimă îngrijorarea faţă de nivelul ridicat al corupţiei care a pus stăpânire de Kosovo. De asemenea, se atrage atenţia în legătură cu numirea în aşa-zisul guvern de la Priştina a unor "persoane neconsensuale, a căror experienţă ar putea ridica semne de întrebare", dar şi în legătură cu “numărul inutil de mare de miniştri şi miniştri-adjuncţi".

Cele cinci state membre UE care nu au reconoscut independenţa provinciei sunt  Cipru, Grecia, România, Slovacia şi Spania. Provincia separatistă Kosovo şi-a proclamat independenţa faţă de Serbia în 2008. Desigur, Belgradul refuză să o recunoască.

Sursa: Mediafax