Mii de persoane au manifestat luni seară la Dresda (est), la chemarea mişcării islamofobe Pegida, pentru a denunţa afluxul masiv şi în creştere de migranţi în Germania, pe fondul crizei europene a migraţiei.

Manifestanţii, majoritatea bărbaţi, purtau pancarte denunţând sosirea refugiaţilor şi drapele germane în centrul Neumarkt, loc turistic principal din Dresda. Poliţia nu a anunţat o estimare a numărului de manifestanţi, notează AFP.

"Avem dreptul la patria noastră germană şi la cultura noastră germană", se putea citi pe pancarta lui Uwe Friedrich, 46 de ani.

"Musulmanii trebuie să părăsească Germania, cu excepţia refugiaţilor de război, dar ei nu sunt mulţi", a declarat acest bărbat care defilează în rândurile Pegida de la începutul mişcării, în octombrie 2014, menţionează France Presse.

Instalat pe scena centrală, fondatorul Pegida (acronim pentru "Patrioţi europeni împotriva islamizării Occidentului), Lutz Bachmann, inculpat vineri în Germania pentru incitare la ură, urma să se exprime la sfârşitul manifestaţiei.

Manifestaţiile Pegida de luni la Dresda au cunoscut o afluenţă tot mai mare anul trecut pentru a atinge 25.000 de persoane în ianuarie după atentatele din Franţa contra săptămânalului Charlie Hebdo şi unui magazin cuşer.

Mişcarea a pierdut din popularitate după aceea, mai ales după publicarea unei fotografii a lui Bachmann care îl imită pe Adolf Hitler.

Afluenţa la manifestaţiile Pegida a fost reluată în ultimele săptămâni, ajungând la 7.000 — 10.000 de participanţi la 28 septembrie, potrivit presei germane, în timp ce creştea afluxul de migranţi în Germania.

Cancelarul Angela Merkel şi politica ei de deschidere pentru sute de mii de solicitanţi de azil, mai ales cei care fug de conflictul din Siria, a fost de asemenea ţinta mai multor pancarte luni.

Germania se aşteaptă să primească, potrivit unor estimări oficiale, între 800.000 şi un milion de solicitanţi de azil în 2015, un record în această ţară şi în Europa.