Ion Ţibru, antrenorul de handbal acuzat că a violat şapte fete minore pe care le pregătea la un club sportiv din Bucureşti, a fost condamnat definitiv vineri de Curtea de Apel Bucureşti la 19 ani închisoare.

CAB a admis apelul declarat de Ion Ţibru şi a scăzut pedeapsa aplicată acestuia de la 30 ani închisoare, cât primise la Judecătoria Sectorului 4 în iunie 2016, la 19 ani închisoare, după ce magistraţii au schimbat încadrarea de la viol la act sexual cu un minor.

Instanţa a mai dispus interzicerea exercitării unor drepturi pe o durată de 5 ani: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a fi tutore sau curator, de a ocupa funcţia de antrenor şi profesia de profesor, precum şi de a comunica cu victimele.

Judecătorii au majorat cuantumul despăgubirilor pe care Ion Ţibru trebuie să le plătească către patru părţi civile, acestea ridicându-se la 42.000 euro şi 59.000 lei. Instanţa a înlăturat dispoziţia de obligare a Ministerului Tineretului şi Sportului de plată în solidar a despăgubirilor civile şi a cheltuielilor judiciare.

Magistraţii au instituit sechestru asigurător pe bunurile antrenorului şi ale părţilor responsabile civilmente Federaţia Română de Handbal, Asociaţia Municipală de Handbal Bucureşti şi Asociaţia Club Sportiv Bucureşti 2010, pentru garantarea executării cheltuielilor judiciare şi a reparării pagubei, până la concurenţa sumei totale de 58.000 euro şi 76.100 lei.

Ion Ţibru a fost trimis în judecată, în octombrie 2015, pentru săvârşirea a 27 de infracţiuni de viol şi trei infracţiuni de corupere sexuală a minorilor, faţă de şapte fete, cu vârste cuprinse între 11 şi 14 ani.

Potrivit procurorilor de la Parchetul Capitalei, Ion Ţibru, în prezent în vârstă de 67 de ani, în calitate de antrenor al unei echipe de handbal feminin pe care acesta a organizat-o, începând cu anul 2010, în cadrul unui club sportiv din municipiul Bucureşti, a dobândit, de-a lungul timpului, autoritate şi influenţă asupra mai multor componente ale echipei, minore cu vârste cuprinse între 11 şi 14 ani (persoane vulnerabile atât prin prisma vârstei, cât şi prin prisma situaţiilor personale şi familiale).

În acest context, în perioada iulie 2013 — iunie 2015, profitând de împrejurările create în cadrul cantonamentelor pe care acesta le-a organizat la Costineşti (iulie 2013 şi iulie 2014) şi Predeal (decembrie 2014) sau invitând fetele la locuinţa sa din Bucureşti, sub diverse pretexte (în special, acela de a merge împreună la diverse şcoli pentru a împărţi pliante pentru promovarea echipei de handbal), prin constrângere (de cele mai multe ori morală, dar şi fizică), Ion Ţibru a întreţinut raporturi sexuale cu minorele.

O parte din aceste agresiuni au fost comise asupra unor minore în prezenţa altora.

Una dintre fete le-a povestit părinţilor ce s-a întâmplat, iar aceştia au depus pe numele antrenorului o plângere la Poliţie.

Ion Ţibru este arestat preventiv din luna iunie 2015.