Istanbulul a devenit, din nou, un adevărat teatru de război. Poliţia a intervenit în forţă, cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă, împotriva manifestanţilor care cer demisia guvernului, acuzat de corupţie.

Mii de demonstranţi s-au adunat într-o piaţă din partea asiatică a oraşului Istanbul, pentru a denunţa abuzurile guvenului pe care îl consideră corupt. 16 persoane, între care şi doi fii de miniştri, au fost arestate sâmbătă în urma unei anchete care vizează corupţia la nivel înalt.

La protest, oamenii au forţat cordoanele forţelor de ordine, iar poliţia a ripostat cu gaze lacrimogene.

Premierul Recep Tayyip Erdogan a calificat ancheta privind suspiciunile de corupţie drept o operaţiune calomnioasă ce urmăreşte să descalifice partidul său, aflat la putere din 2002, în apropierea alegerilor municipale din martie.

Proiecte de urbanism ambiţioase, demarate la iniţiativa lui Erdogan, fost primar al Istanbulului, au fost la originea unor vaste proteste antiguvernamentale în iunie, când poliţia a dispersat manifestanţii care ocupaseră un parc. Cel puţin şase persoane au murit şi 8.000 au fost rănite în cursul celor trei săptămâni de manifestaţii şi confruntări cu poliţia