Consiliul de Securitate extraordinar al ONU a adoptat o rezoluţie cu caracter obligatoriu, pentru a opri fluxul de jihadişti străini în Siria şi Irak şi pentru a contracara ameninţarea pe care ei o reprezintă pentru ţările lor de origine. Acest text, adoptat în unanimitate, impune statelor, sub pedeapsa sancţiunilor, să împiedice înrolarea cetăţenilor lor în organizaţii extremiste, precum Statul Islamic (SI).

Această reuniune a fost prezidată de către preşedintele american, Barack Obama. De asemenea, au fost prezenţi mai mulţi şefi de stat şi de guvern, inclusiv preşedintele francez, Francois Hollande.

Deschizând reuniunea, Obama a adus un omagiu ostaticului francez decapitat în Algeria şi a asigurat Franţa de sprijinul său în faţa unei „crime brutale“.

El a reamintit că aproximativ 12.000 de combatanţi străini veniţi din peste 80 de state s-au înrolat în ultimii ani în organizaţiile extremiste din Irak şi Siria.

Rezoluţia a fost propusă de Statele Unite, care încearcă să creeze o coaliţie internaţională împotriva SI.

Washingtonul desfăşoară de mai multe luni raiduri împotriva jihadiştilor în Siria şi, începând din 8 august, în Irak.

Conform acestei rezoluţii, „toate statele membre trebuie să garanteze că legile lor naţionale prevăd sancţiuni penale grave“ pentru jihadiştii străini şi cei care se ocupă de recrutarea şi finanţarea lor.

De asemenea, statele trebuie „să împiedice intrarea sau tranzitul pe teritoriul lor“ a acestor combatanţi străini.