Mii de medici şi studenţi la Medicină, din Bucureşti şi din ţară, s-au adunat, sâmbătă, în Piaţa Victoriei din Capitală, şi au participat la un Marş al Tăcerii solicitând o mai bună finanţare a sistemului sanitar.

Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, a afirmat, la finalul marşului, că acesta a fost o victorie şi că acţiunile de protest vor continua până la realizarea dezideratelor propuse, potrivit Agerpres.

Acesta a mai menţionat că nu a stabilit data grevei generale, deoarece medicii poartă încă discuţii cu reprezentanţii Executivului în vederea soluţionării cererilor acestora.

Protestatarii au adus în faţa Guvernului un dric cu coroane de flori şi sicriu pe care scria "Sănătate". Pe sicriu a fost lipită o fotografie a lui Eugen Nicolăescu, cu mesajul "Domnule ministru, nu distrugeţi sănătatea României", iar pe parbrizul dricului scria "Nu vrem spitale transformate în SRL-uri".

Majoritatea protestatarilor au purtat măşti chirurgicale şi au agitat steguleţe, pancarte şi baloane.

La finalul marşului, manifestanţii au sprijinit de zidul Palatului Parlamentului o cruce şi aproape 20 coroane de flori, sugerând astfel "moartea Sănătăţii" în România.

Printre revendicările membrilor Coaliţiei Profesioniştilor din Sistemul de Sănătate se numără: alocarea pentru sănătate a 6% din PIB până în 2016; dublarea salariilor medicilor rezidenţi; o legislaţie care să protejeze independenţa profesioniştilor. De asemenea, aceştia cer autonomia spitalelor, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi; o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate.