Ucrainenii comemorează sâmbătă reprimarea sângeroasă, în urmă cu doi ani, a protestelor din Piaţa Maidan, epicentul unei mişcări proeuropene de contestare, cu sentimente împărţite - între mândria de a fi schimbat cursul istoriei şi nemulţumirea faţă de lentoarea schimbărilor pentru care au militat.
Un marş a avut loc sâmbătă dimineaţa pe aleea pe care au fost ucise cele mai multe dintre cele 100 de victime ale reprimării. "Proiectoare ale demnităţii" urmau să fie aprinse sâmbătă seara în locul în care au fost ucişi manifestanţi, relatează AFP în pagina electronică.
O rugăciune pentru Ucraina şi o serie de manifetaţii la care participau militari care au luptat în estul separatist prorus, voluntari şi militanţi se desfăşoară pe parcursul întregii zile.
Cei doi ani care au urmat acestor violenţe de la Kiev au fost marcaţi de evenimente tragice pentru ucraineni.
După îndepărtarea regimului prorus al fostului preşedinte Viktor Ianukovici, în februarie 2014, Rusia a anexat, în luna următoare, Peninsula ucraineană Crimeea. La puţin timp după aceea, un conflict armat a izbucnit în estul ţării, soldat de atunci şi până în prezent cu peste 9.000 de morţi.
Nivelul de trai al cel mai multora dintre ucraineni a scăzut dramatic, în urma deprecierii monedei şi din cauza inflaţiei. Iar ţara s-a adâncit în confruntări politice între lideri prooccidentali şi scandaluri de corupţie care amintesc practicile regimului de dinainte de aceste proteste violente.
Însă cei care au participat la cele trei luni de proteste în Piaţa Maidan se bucură astăzi de schimbarea mentalităţilor, antrenată de această revoltă, chiar dacă sunt dezamăgiţi de puterea actuală.
Ei le reproşează autorităţilor mai ales eşecul total în lupta împotriva corupţiei - una dintre principalele revendicări ale protestatarilor din Piaţa Maidan.
Mediafax