Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat joi că 79 de persoane sunt cercetate după protestul din Piaţa Victoriei, pentru ultraj şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, una dintre acestea fiind acuzată şi că deţinea droguri de mare risc.

Carmen Dan a precizat că cele 79 de persoane au fost duse la secţii de poliţie pentru cercetări, în urma violenţelor din Piaţa Victoriei. Cercetările în acest caz sunt făcute de 50 de poliţişti, sub coordonarea Parchetului Judecătoriei Sectorului 1.

De asemenea, au fost date cinci sancţiuni contravenţionale, dintre care patru amenzi de 100 de lei şi un avertisment scris pentru consum de băututri alcoolice în locuri publice.

Ministrul Afacerilor Interne a mai spus că opt persoane au fost sancţionate contravenţional pentru încălcarea normelor, dintre care trei sunt membri ai galeriilor sportive.

În urma violenţelor au fost răniţi opt jandarmi, dintre care trei au fost duşi la Spitalul Floreasca şi la Spitalul de Oftalmologie, precum şi patru protestari, dintre care doi au fost duşi la Spitalul Floreasca, niciunul dintre aceştia nefiind internat, a precizat Carmen Dan.

Poliţia Capitalei a anunţat, joi dimineaţă, că peste 60 de persoane au fost duse la audieri ca urmare a incidentelor de la manifestaţia din noaptea de miercuri spre joi din Piaţa Victoriei din Capitală, fiind făcute cercetări pentru ultraj şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Până la ora 0.00 au fost reţinute 20 de persoane şi, totodată, au fost confiscate mai multe sticle incendiare, declara, pentru News.ro, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache. El preciza atunci că patru jandarmi au fost răniţi în urma violenţelor.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei a mai spus că forţele de ordine au intervenit cu oarecare întârziere în izolarea celor care au aruncat cu torţe şi petarde, pentru a-i proteja pe manifestanţii paşnici care se aflau în zonă, unii chiar însoţiţi de copii.

Manifestaţia din Piaţa Victoriei - unde până la 120.000 de oameni au protestat faţă de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind modificarea codurilor penale - s-a încheiat în jurul orei 00.40. În ultimele ore ale manifestaţiei au avut loc incidente provocate de grupuri izolate de persoane, care au aruncat cu diverse obiecte contondente, cu torţe şi petarde, forţele de ordine ripostând cu gaze lacrimogene. Şapte persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma incidentelor, trei fiind civili.

Incidentele la manifestaţia din Piaţa Victoriei au început în jurul orei 21.00, fiind provocate de un grup de 40-50 de persoane, dar şi de un altul, aflat în capătul bulevardului Iancu de Hunedoara, existând informaţii că aceştia ar face parte din galeriile echipelor de fotbal Dinamo şi Rapid. Anterior, aproximativ 100 de jandarmi fuseseră grupaţi pe Bulevardul Iancu de Hunedoara, în apropierea Guvernului, pentru că existau informaţii că în piaţă ar putea ajunge câteva sute de suporteri care au asistat la meciul de handbal masculin Dinamo-Steaua. 

viewscnt