Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat, miercuri, că instituţia nu poate ataca la Curtea Constituţională OUG de modificare a codurilor penale decât după ce aceasta intră în vigoare şi că lasă în competenţa celor care pot sesiza CCR în acest caz cu un conflict de natură constituţională.

Întrebat dacă analizează posibilitatea de a sesiza Curtea Constituţională în cazul Ordonanţei de Urgenţă de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală, adoptată marţi noapea de Guvern şi care ar urma să intre în vigoare peste 10 zile, Ciorbea a spus: "Noi putem ataca legile şi ordonanţele de urgenţă după ce intră în vigoare.

Victor Ciorbea a precizat că dacă OUG privind codurile penale intră în vigoare peste 10 zile, Avocatul Poporului nu are acum nicio competenţă de analizare a unei eventuale sesizări a CCR şi că lasă în competenţa celor care pot sesiza Curtea Constituţională cu un conflict de natură constituţională.

Procurorul general al Românie, Augustin Lazăr, a cerut miercuri, în plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), să fie invitat şi Avocatul Poporului pentru a-şi spune părerea despre ordonanţa de urgenţă privind modificarea codurilor penale, propunere acceptată de preşedintele CSM, Mariana Ghena, care a spus că nu înţelege de ce Victor Ciorbea nu ar trebui să se pronunţe pe acestă idee.

Preşedintele Klaus Iohannis, care a prezidat şedinţa plenului CSM, a arătat că se gândeşte să-i facă miercuri o vizită Avocatului Poporului.

"Nu ne-am văzut demult, nu mi-e dor de el dar vreau să-i transmit personal că aşteptăm cu toţii o luare de poziţie”, a spus Iohannis.

În condiţiile în care primul punct de pe ordinea de zi a şedinţe CSM a rămas fără obiect, întrucât OUG privind modificarea codurilor penale a fost deja adoptat marţi noapte, plenul a intrat în deliberări privind oportunitatea şi modul de sesizare a Curţii Constituţionale cu o serie de chestiuni punctuale privind existenta unui conflict între puterea judecatorească şi cea executivă.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, la plecarea de la CSM, că preşedintele Consiliului, Mariana Ghena, este hotărâtă să sesizeze CCR în privinţa OUG de modificare a codurilor penale, el precizând că toţi membrii CSM sunt solidari.