Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) ar putea emite un cod roşu de viscol pentru mai multe judeţe din sud-estul ţării, a declarat, joi, directorul general al ANM, Elena Mateescu, la comandamentul de iarnă de la Ministerul Afacerilor Interne.

"Modelele indică intervale de timp în cursul zilei de mâine (vineri, n.r.), în care, datorită intensificărilor de vânt care pot depăşi 90 de kilometri pe oră şi în aceste condiţii vizibilitatea să fie spre zero. S-ar putea să emitem o avertizare de vreme severă imediată de tip cod roşu, în intervalul posibil 8-14, pentru estul judeţului Buzău, vestul judeţului Brăila, partea central-nordică a judeţului Ialomiţa şi extremitatea de sud-est a judeţului Vrancea", a spus Elena Mateescu.

Directorul general al ANM a precizat că, de sâmbătă, vremea ar putea deveni deosebit de rece în aproape toată ţara, cu minime cuprinse între -24 şi -12 grade.

"De sâmbătă este posibil să emitem cod galben pentru o vreme deosebit de geroasă în special partea centrală, în partea vestică, sudică şi estică a României. Aici vom avea - şi nu numai, chiar şi în sudul ţării - temperaturi deosebit de scăzute, pentru că maximele vor fi -17 - -10, iar minimele spre -24 - -12 grade, cu cele mai coborâte valori, care pot fi de -25 de grade, în zonele deja cunoscute ca polul gerului din estul Transilvaniei şi nordul Moldovei", a adăugat Elena Mateescu.

Bucureştiul şi 11 judeţe vor fi vineri, de la ora 02.00 până la ora 18.00, sub avertizare cod portocaliu de viscol, iar alte 15 judeţe din estul, sudul şi centrul ţării au fost atenţionate cu cod galben de ninsori viscolite, valabil de joi seară până vineri seară.