Rada Mincă şi Roxana Lider, cunoscute ca vrăjitoarele Melissa şi Vanessa, au fost condamnate definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantajarea Oanei Zăvoranu.

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au desfiinţat în parte sentinţa pronunţată de Tribunalul Ilfov în 17 februarie 2015, le-au condamnat pe Rada Mincă şi Roxana Lider tot la câte trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantajarea Oanei Zăvoarnu, dar le-au achitat pentru celelalte fapte de care au fost acuzate de procurori.

Astfel, Roxana Lider, cunoscută ca vrăjitoarea Vanessa, a primit pedepse de câte trei ani de închisoare pentru şantaj şi înşelăciune în cazul Oanei Zăvoranu şi a fost achitată pentru celelalte fapte de înşelăciune de care a fost acuzată.

Judecătorii au dispus ca pedeapsa de trei ani primită de vrăjitoarea Vanessa să fie suspendată sub supraveghere pe un termen de încercare de şase ani. Din pedeapsa Roxanei Lider va fi scăzută perioada în care a stat în arest preventiv, respectiv din 22 decembrie 2011 până în 19 septembrie 2012.

Rada Mincă, cunoscută ca vrăjitoarea Melissa, a fost condamnată tot la câte trei ani de închisoare pentru şantajarea şi înşelarea Oanei Zăvoranu, executarea pedepsei fiind suspendată sub supraveghere pe un termen de încercare de şase ani. Din pedeapsă va fi scăzută perioada în care vrăjitoarea Melissa a fost arestată preventiv, respective din 21 decembrie 2011 până în 21 decembrie 2012.

Rada Mincă a fost achitată pentru o altă faptă de înşelăciune legată de Oana Zăvoranu şi pentru  instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, înşelăciune şi şantaj legate de alte trei persoane.

Instanţa a mai dispus ca Roxana Lider şi Rada Mincă să îi plătească, în solidar, Oanei Zăvoranu daune morale de 10.000 de euro rezultate din infracţiunea de şantaj şi a constatat că autoturismul Porsche Cayman ce a făcut obiectul infracţiunii de înşelăciune a fost restituit Oanei Zăvoranu.

Prin aceeaşi decizie, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti l-au obligat pe Ştefan Ionuţ Voicu să îi restituie 33.000 de euro lui Marius Constantin.

Instanţa a menţinut decizia de achitare dispusă de Tribunalul Ilfov în cazul celelalte şapte persoane judecate în acest dosar, respective Sava Craiff Buzea, zis Manix, Ion Constantin, Ştefan Mincă, zis Rosovelt, Ştefan Ionuţ Voicu, Elena Ştefan, Sebastian Dobrescu şi Remus Mincă, zis Nat.

În 17 februarie, Tribunalul Ilfov le-a condamnat pe vrăjitoare Vanessa şi Melissa la câte trei ani de închisoare cu suspendare, decizie contestată al Curtea de Apel Bucureşti care în 14 decembrie 2016 a dat o soluţie definitivă în acest dosar.

Procurorii au arătat, în rechizitoriu, că vrăjitoarele Vanessa şi Melissa au determinat-o pe Oana Zăvoranu să încheie contracte de vânzare-cumpărare a unor bunuri mobile şi imobile, printre care şi autoturismul Porsche Cayman al acesteia. Oana Zăvoranu a fost deposedată astfel de bunuri şi bani, iar ulterior a fost şantajată şi ameninţată de Roxana Lider şi Rada Mincă.

Anchetatorii i-au acuzat şi pe ceilalţi inculpaţi din dosar de şantaj sau complicitate la înşelăciune, însă instanţa a dispus achitarea acestora.

Dosarul a fost instrumentat iniţial de procurorul Maximilian Bălăşescu. Magistratul a fost arestat, în 1 februarie 2012, fiind acuzat că a cerut 300.000 de euro pentru a închide dosarul, iar în 17 iunie 2013 a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare. Denunţătorul lui Bălăşescu este Sebastian Dobrescu, care a fost achitat în dosarul vrăjitoarelor Vanessa şi Melissa, pentru complicitate la înşelăciune.