Un convoi militar rus, având în componenţă vehicule blindate, camioane militare şi alte vehicule logistice, ar fi intrat astzazi pe teritoriul Ucrainei, relatează agenţia de presă DPA, citând publicaţiile britanice The Telegraph şi The Guardian.

Trecerea frontierei ar fi avut loc în apropierea localităţii ruse Doneţk, situată la circa 200 de kilometri de oraşul omonim ucrainean care este unul dintre fiefurile insurgenţilor separatişti proruşi din estul Ucrainei.

O coloană de transportoare blindate ruse cu marcaje oficiale a trecut pe lângă locul staţionării convoiului umanitar şi a pătruns pe teritoriul ucrainean. Despre asta scrie corespondentul publicaţiei britanice „The Guardian”, Shaun Walker, potrivit Unimedia.

„Această coloană nu este cu ajutor umanitar. Coloana formată din peste 20 de transportoare blindate, la 10 km de graniţă, se apropie de Ucraina“, scrie Walker pe contul său de Twitter.

Cel puţin 23 de vehicule blindate şi camioane militare ruseşti au trecut graniţa din Rusia în Ucraina, informează publicaţia „The Telegraph“ care citează jurnalişti occidentali aflaţi la faţa locului. Publicaţia britanică susţine vehiculele au intrat pe teritoriul Ucrainei în jurul orei locale 22.00 printr-un punct de frontieră „obscur“ şi cu luminile oprite. De asemenea, potrivit sursei citate, cele 23 de vehicule şi camioane militare nu par a fi parte a convoiului umanitar de 270 de camioane trimis de Moscova, acesta fiind staţionat la 30 de kilometri de graniţa cu Ucraina. Un alt jurnalist, Roland Oliphant (The Telegraph), notează că şi el tocmai a văzut cum o coloană de transportoare blindate cu însemne militare oficiale ruse a trecut frontiera cu Ucraina.

Potrivit reporterului, cele întâmplate nu seamănă a o invazie spontană. „În faţa coloanei cu «ajutor umanitar» a trecut un sistem de rachete Buk“, notează  jurnalistul de la The New York Times, Andrew Roth. „Aceştia nici măcar nu au stins luminile, pe maşinile auxiliare au fost clar vizibile simbolurile armatei ruse, nu am putut descifra marcajele de pe transportoare blindate”, scrie Roland Oliphant.