Secretarul de stat american, John Kerry, a dat asigurări marţi că angajamentul Statelor Unite în cadrul NATO va rămâne "de neclintit" după instalarea lui Donald Trump la Casa Albă la 20 noiembrie, relatează AFP.

"Schimbarea administraţiei nu va schimba angajamentul de neclintit al Statelor Unite în ce priveşte obligaţiile noastre faţă de NATO", a declarat John Kerry după ce s-a întâlnit, pentru ultima dată în calitate de ministru de externe, cu omologii săi din Alianţa Nord-Atlantică la Bruxelles.

Deşi candidatul republican Donald Trump a rămas foarte vag cu privire la obiectivele sale în politica externă, el a criticat vehement NATO şi Articolul 5 al Tratatului de la Washington bazat pe principiul solidarităţii între statele membre în caz de agresiune. El le-a mai cerut aliaţilor europeni să îşi majoreze contribuţiile financiare.

"Angajamentul Statelor Unite faţă de NATO şi Articolul 5 transcende politica. Această alianţă a fost susţinută oricare au fost partidele politice, că a fost un guvern sau altul (democrat sau republican). Rămânem angajaţi faţă de aceste principii", a dat asigurări secretarul de stat american în exerciţiu care îşi va încheia mandatul la 20 ianuarie, odată cu întreaga administraţie a preşedintelui Barack Obama.

"Am încredere în unele persoane pe care le-am văzut până acum", a adăugat John Kerry, referindu-se la nominalizarea generalului în retragere James Mattis, o persoană foarte respectată, la conducerea Pentagonului. O opţiune a preşedintelui ales, Donald Trump, pentru a conduce Secretariatul Apărării primită cu bunăvoinţă de ambele părţi ale eşichierului politic american.

"Sunt convins că (Statele Unite sub administraţia Trump) vor rămâne o componentă a Alianţei transatlantice", a subliniat şeful diplomaţiei americane care a atras atenţia luni seară la Berlin asupra "angoasei" şi ascensiunii populismului în Europa şi Statele Unite.

"Cred că până la urmă bunul simţ va prevala", a mai afirmat John Kerry, apărând încă o dată acordul privind programul nuclear iranian şi cel de la Paris asupra schimbărilor climatice încheiate în 2015 de administraţia Obama.

AGERPRES