Preşedintele ales Donald Trump a anunţat joi seara că îl propune pe James Mattis în funcţia de secretar al apărării. Este un general în rezervă al corpului puşcaşilor marini, căruia i s-a spus „Mad Dog” (câine turbat - n.r.), pentru că este renumit pentru limbajul dur şi experienţa pe câmpul de luptă din Irak şi Afganistan.

„Îl vom numi pe Mad Dog Mattis în funcţia de secretar al apărării”, a anunţat Trump la un miting în Cincinnati. El a precizat că anunţul oficial va fi făcut luni. 

Dacă nominalizarea acestui general în rezervă în vârstă de 66 de ani va fi probabil salutată în rândul forţelor americane, măsura va trebui să depăşească un obstacol birocratic, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Deoarece s-a retras din armată doar de trei ani, în 2013, Mattis ar avea nevoie de o derogare din partea Congresului, care va trebui să renunţe la condiţia ca un secretar al apărării să fie civil de cel puţin şapte ani înainte de a a prelua o funcţie la vârful Pentagonului. Rezultatele sale impresionante pe câmpul de luptă ar putea totuşi să îi descurajeze pe senatorii democraţi să încerce să blocheze numirea sa, notează AFP.

După o întâlnire recentă cu generalul, Trump a scris pe Twitter despre Mattis că a fost „foarte impresionant”, un adevărat „general al generalilor”.

Pe 23 noiembrie, preşedintele american ales a explicat că şi-a schimbat opinia referitoare la tortura din timpul interogatoriilor, inclusiv cea privind simularea înecului, după ce a discutat cu generalul de marină în rezervă James Mattis, pe care îl are în vedere „foarte serios” să-l numească în fruntea Pentagonului.

„Domnul Mattis mi-a spus: Eu n-am găsit niciodată asta util”, a relatat Trump, adăugând că generalul pune mai multă valoare pe câştigarea încrederii suspecţilor şi pe recompensă, pentru a obţine colaborarea.

Viitorul preşedinte a povestit că a fost foarte impresionat de răspunsul generalului de 66 de ani când acesta i-a spus: „Daţi-mi un pachet de ţigări şi două beri şi voi obţine rezultate mai bune decât asta” (tortura prin simularea înecului - n.r.).

Încă de luna trecută Donald Trump declarase că în opinia sa Pentagonul ar trebui să fie condus de un general, şi nu de un civil. Dacă va fi numit în fruntea Pentagonului, James Mattis ar fi al doilea general care va conduce apărarea americană după generalul George Marshall, în 1950.

Alegerea unui experimentat strateg militar ca şef al Pentagonului este un alt indiciu că preşedintele ales doreşte să se delimiteze de politica externă a preşedintelui democrat Barack Obama, care s-a bazat pe aliaţi pentru a lupta împotriva militanţilor islamişti, dar şi că doreşte să descurajeze agresiunea rusă şi chineză în Europa, respectiv Asia, comentează Reuters.

Mattis este o figură respectată în rândul forţelor armate şi este cunoscut pentru neîncrederea sa faţă de Iran.