Cinci persoane au fost arestate şi alte două rănite în cursul unei manifestaţii neonaziste sâmbătă, în Stockholm, căreia i s-au opus militanţi antifascişti, necesitând intervenţia forţelor de ordine, relatează AFP.

Mii de persoane ostile acestei manifestaţii organizate de Mişcarea de rezistenţă nordică (NMR) s-au îndreptat la amiază spre centrul capitalei suedeze.

Poliţia a reuşit să formeze un cordon de protecţie în jurul celor câteva sute de manifestanţi care protestau împotriva 'invaziei străinilor' în Suedia.

Arestările i-au vizat pe contramanifestanţii antifascişti care au dorit să-şi exprime dezacordul faţă de neonazişti forţând barajul poliţiei.

Dispersarea manifestaţiei în cursul după-amiezii a fost marcată de scurte confruntări soldate cu doi răniţi uşor, a indicat agenţiei de presă TT un purtător de cuvânt al poliţiei.

Astfel, un poliţist a fost lovit de un manifestant, iar o altă persoană a fost rănită în circumstanţe încă neelucidate. Poliţia nu a precizat dacă aceste violenţe s-au soldat şi cu alte arestări.

Potrivit revistei Expo care studiază micile grupuri de extrema-dreaptă, NMR nu a mai reuşit niciodată să reunească atâtea persoane — 600 — de la înfiinţarea sa în 1997.

O dezbatere avusese loc în presă în zilele precedente asupra oportunităţii de a fi autorizată această manifestaţie, dată fiind ideologia promovată deschis rasistă şi antisemită a NMR şi recurenţa incidentelor între extremiştii de dreapta şi antifascişti în timpul adunărilor de acest tip.

Ambasada SUA şi-a invitat conaţionalii să 'evite' zona respectivă întrucât 'chiar manifestaţiile concepute a fi paşnice pot să se transforme în confruntare şi degenera în violenţe'.

AGERPRES