Un tânăr român, care a fost prins de autorităţile irlandeze primind un pachet ce conţinea cannabis în valoare de 180.000 de euro, a fost condamnat la 6 ani de închisoare, dintre care 3 cu suspendare.

Potrivit publicaţiei irlandeze sundayworld.com, Sebastian Abebei, în vârstă de 25 de ani, se afla în Irlanda de numai două luni când a semnat pentru primirea unui pachet ce conţinea 9 kg de cannabis, adus de un om al legii sub acoperire, îmbrăcat în curier. Poliţistul Kenneth Brannigan a declarat că autorităţile au urmărit traseul drogurilor plecate din Marea Britanie şi au intervenit în momentul în care pachetul era aproape de a ajunge la destinaţie. Pe 24 ianuarie 2013, Sebastian Abebei a pledat vinovat la tribunalul din Dublin unde a fost judecat.

Românul mai avea alte şapte condamnări anterioare în Irlanda, printre care unele pentru tentativă de furt şi folosirea de bunuri furate. La momentul arestării, el a declarat că nu ştia care era conţinutul pachetului primit. Avocatul apărării, Sean Gillane, a susţinut la tribunal că tânărul provine dintr-o familie dezorganizată, că a trebuit să plece de acasă de timpuriu şi că venise în Irlanda pentru a căuta un loc de muncă.

Sebastian Abebei a primit pedeapsa de 6 ani de închisoare, dintre care 3 cu suspendare, după ce judecătorul a admis că nu există dovezi conform cărora românul ar fi urmat să obţină beneficii fianciare din vânzarea pachetului, în afara unui comision nesemnificativ comparativ cu valoarea drogurilor. În plus, judecătorul a luat în considerare faptul că, fiind străin, pedepasa cu închisoarea va fi mai grea pentru el decât pentru un irlandez.