România a interzis survolarea spaţiului său aerian pentru avionul în care se află vicepremierul rus Dimitri Rogozin, scrie deschide.md, citând surse avizate. Conform presei din R, Moldova, Rogozin ar fi urmat să ajungă la Chişinău, însă i s-a interzis să tranziteze România, iar Ucraina a interzis ca orice avion rusesc să intre în spaţiul său aerian. Ministerul Afacerilor Externe confirmă, într-un răspuns la o solicitare News.ro, că autorităţile de la Bucureşti nu au fost de acord ca Dmitri Rogozin să survoleze spaţiul aerian naţional. Vicepremierul Rus Dimitri Rogozin a scris pe Twitter că această decizie a pus în pericol vieţile pasagerilor, încheindu-şi postarea cu ameninţarea: "Aşteptaţi răspuns, nemernicilor!".

Preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon a declarat într-o conferinţă de presă că decizia este una internă a autorităţilor române, dar a întrebat de ce au fost ţinuţi în aer sute de cetăţeni moldoveni. El l-a acuzat si pe deputatul român Constantin Codreanu că a organizat o manifestaţie anti-Rogozin la Aeroportul din Chişinău. Vicepremierul rus a declarat pentru Agenţia Tass că autorităţile române au verificat prezenţa sa în avion, ulterior anunţând interdicţia.

"În timpul zborului dispeceratul român de la Bucureşti a luat legătura cu dispeceratul avionului, pentru a preciza lista pasagerilor şi pentru a se convinge că la bordul avionului se află delegaţia rusă şi liderul ei. După aceasta am fost anunţaţi că ne este interzis să intrăm în spaţiul aerian al României", a relatat Rogozin, conform deschide.md.

El a precizat că piloţii au luat legătura cu Budapesta şi că a solicitat ca el, împreună cu delegaţia, să coboare în capitala Ungariei, iar avionul să plece în Republica Moldova. "Totodată, piloţii au vrut să se înţeleagă să alimenteze avionul în Budapesta, însă Ungaria a refuzat să ne lase să aterizăm la Budapesta”, a declarat Rogozin.

Deschide.md reaminteşte că România nu a dat drept de survol pentru avionul care ar fi trebuit să îl ducă pe Rogozin de la Tiraspol la Moscova, iar acesta s-a văzut obligat să treacă Nistrul şi să vină la Chişinău cu o limuzină, unde poliţia moldovenească i-a confiscat mai multe cutii cu listele de semnături ale transnistrenilor care cereau unirea cu Rusia.

La scurt timp vicepremierul rus a avertizat Bucureştiul că „data viitoare va zbura deasupra României şi a Ucrainei într-un bombardier Tupolev – 160”. 

În replică, preşedintele Traian Băsescu a declarat atunci că „trebuie să aflăm câtă vodcă a consumat Rogozin înainte să facă aceste declaraţii”.

Discuţii legate de tranzitarea teritoriului României de o aeronavă avându-l la bord pe Rogoziin au mai fost şi în decembrie 2016. Rogozin a anunţat atunci pe Twitter că aeronava sa a tranzitat spaţiul aerian al României, ceea ce încălca sancţiunile impuse oficialului rus de către Uniunea Europeană, după ce Moscova a anexat Crimeea. Reprezentanţii Romatsa au declarat atunci pentru News.ro că o aeronavă aparţinând liniei aeriene ruse Aeroflot a fost dirijată pe teritoriul României de la est la vest, dar nu are informaţii referitoare la prezenţa vicepremierului rus Dmitri Rogozin în avion.