O persoană şi-a pierdut viaţa şi cel puţin 30 au fost rănite în urma detonării unui vehicul-capcană vineri dimineaţă în apropiere de sediul poliţiei din Diyarbakir, oraş cu populaţie majoritar kurdă în sud-estul Turciei, relatează Reuters, citând canalul tv de ştiri turc NTV.

Anterior, responsabili din domeniul securităţii au declarat sub rezerva anonimatului pentru AFP că aproximativ 20 de persoane au fost rănite, dintre care două grav, într-o puternică explozie.

Numeroase ambulanţe au fost trimise la locul deflagraţiei, a cărei origine nu a fost stabilită pentru moment.

Această explozie, survenită în districtul Baglar, a fost auzită de un jurnalist AFP la 5 km de clădirea poliţiei. O coloană groasă de fum alb se ridica de la locul deflagraţiei.

Focuri de armă s-au auzit după explozie, relatează reporterul AFP în teren. Potrivit DPA, elicoptere survolau zona.

Deflagraţia survine la câteva ore după arestarea liderilor şi ai unor deputaţi ai Partidului Democrat al Popoarelor (HDP), principalul partid pro-kurd al ţării în cadrul unei anchete "antiteroriste" legate de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

PKK, o formaţiune politică declarată "teroristă" de către Ankara şi de către aliaţii săi occidentali, a revendicat în ultimele luni mai multe atacuri cu bombă împotriva mai multor sedii ale poliţiei din diferite zone ale Turciei.

Sud-estul ţării se confruntă cu lupte cotidiene între PKK şi forţele de securitate după încetarea în vara anului 2015 a unui fragil acord de încetare a focului destinat să favorizeze procesul de pace pentru a pune capăt unui conflict care datează din 1984 şi care s-a soldat cu peste 40.000 de morţi până în prezent.

AGERPRES