Peste 1,8 milioane de locuinţe şi sedii de firme au rămas sâmbătă seara fără curent electric în sud-estul SUA, în timp ce uraganul Matthew s-a mutat din Florida şi Georgia către coastele statelor americane Carolina de Sud şi Carolina de Nord, transmite Reuters, din surse ale companiilor din domeniul energiei.

Matthew, primul uragan puternic care loveşte Statele Unite în ultimii 10 ani, a provocat mai întâi moartea a aproape 900 de oameni în Haiti şi a măturat zona Caraibelor. Deasupra uscatului, el şi-a mai pierdut din intensitate, aşa cum se întâmplă de regulă cu furtunile tropicale, dar meteorologii avertizează că persistă pericolul de inundaţii, din cauza ploilor abundente.

Dintre furnizorii de utilităţi, cel mai afectat a fost NextEra Energy, a cărui firmă de distribuţie a energiei electrice FPL din Florida a raportat 983.000 de clienţi afectaţi de uragan, dar ulterior a restabilit alimentarea pentru 638.000 dintre aceştia. Reuters a centralizat şi rapoartele altor firme, care arată că au rămas fără curent 525.000 de clienţi ai firmei Duke din Carolina de Sud şi de Nord, 258.000 ai Scana din Carolina de Sud, 225.000 ai Southern din Georgia etc.

AGERPRES