Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a lăsat să se înţeleagă că ţara, dotată cu arma nucleară, a dezvoltat o bombă cu hidrogen, fapt ce ar reprezenta, dacă se confirmă, un progres semnificativ în programul său de armament nuclear, relatează AFP.

Coreea de Nord este deja 'un stat puternic dotat cu arma nucleară, care este gata să facă să explodeze o bombă A (atomică) şi o bombă H (cu hidrogen) pentru a-şi apăra suveranitatea într-un mod fiabil', a declarat Kim Jong-Un, în cadrul unei inspecţii recente la un sit militar.

Aceste declaraţii ale liderului de la Phenian au fost difuzate de agenţia oficială de presă nord-coreeană KCNA, citată de AFP.

Coreea de Nord a testat în trei rânduri bomba atomică, care foloseşte fisiunea nucleară, în 2006, 2009 şi 2013. Aceste teste i-au atras Phenianului mai multe valuri de sancţiuni internaţionale.

Bomba cu hidrogen funcţionează pe baza fuziunii, sau unirii unor elemente mai uşoare cu unele mai grele şi provoacă o explozie mult mai puternică.

Coreea de Nord a sugerat în trecut că dispune de arme 'foarte puternice, de mare capacitate'. Aceste noi declaraţii ale lui Kim Jong-Un fac o referire directă la bomba cu hidrogen.

Phenianul face deseori declaraţii despre capacităţile sale nucleare, afirmaţii care însă nu pot fi verificate. Regimul nord-coreean susţine, în special, că dispune de arme capabile să atingă teritoriul american, dar cei mai mulţi dintre experţi consideră că este imposibil ca Phenianul să aibă astfel de arme, cel puţin pentru moment.

În septembrie, Institutul pentru Ştiinţă şi Securitatea Naţională (ISSI), al cărui sediu se află la Washington, a avertizat în legătură cu o nouă facilitate în construcţie la Yongbyon, principalul complex nuclear al Coreii de Nord. Aceasta ar putea servi la separarea izotopilor şi la producerea de tritiu, estimase atunci ISSI.

Tritiul este un izotop radioactiv al hidrogenului şi reprezintă o componentă cheie pentru fabricarea de arme termonucleare, a căror putere este substanţial mai mare decât cea a bombelor nucleare, care conţin numai uraniu sau plutoniu.

Primele două teste nucleare nord-coreene au fost realizate cu dispozitive cu plutoniu. Al treilea test a fost se pare pe baza unui echipament conţinând uraniu, deşi acest lucru nu a fost confirmat.

'Nu ştim dacă Coreea de Nord poate construi, de fapt, arme nucleare, inclusiv pe bază de tritiu, credem însă că ea încă mai trebuie să rezolve unele probleme tehnice pentru a fi capabilă de aceasta', declară ISSI. 'Rezolvarea problemelor tehnice implică teste nucleare subterane', sugerează experţii americani.

AGERPRES