Statele Unite ale Americii au suspendat negocierile bilaterale cu Rusia în ceea ce priveşte situaţia din Siria, a anunţat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby, citat de Reuters.

"Statele Unite îşi suspendă participarea în negocierile bilaterale cu Rusia pe care le-am pornit pentru a ajunge la un nou acord de încetare a ostilităţilor", a spus Kirby. "Nu a fost o decizie luată cu uşurinţă", a adăugat el.

'Toată lumea a ajuns la capătul răbdării cu Rusia. Nu mai există nimic despre care Statele Unite şi Rusia să poată vorbi' cu privire la Siria, a comentat John Kirby, citat de AFP, vorbind despre o situaţie 'tragică'.

Rusia 'nu a reuşit să-şi respecte propriile angajamente', mai ales în domeniul umanitar, şi a fost 'incapabilă să se asigure' că regimul sirian încetează bombardamentele, aşa cum a fost stabilit pe 9 septembrie, a explicat purtătorul de cuvânt.

'Dimpotrivă, Rusia şi regimul sirian au ales să continue o cale militară', a adăugat Kirby.

Potrivit aceluiaşi comunicat, SUA renunţă şi la centrul de coordonare militară comun cu Rusia vizând combatarea grupărilor jihadiste, prevăzut în acordul americano-rus. În consecinţă, îşi vor retrage personalul care fusese desfăşurat în vederea unei posibile înfiinţări a acestui centru.

Cu toate acestea, 'pentru a asigura securitatea personalului militar şi a permite lupta împotriva Daesh, (SUA) vor continua să utilizeze canalul de comunicare stabilit cu Rusia' în cadrul mecanismului de deconflictualizare, care vizează evitarea unor incidente între avioane ale celor două părţi, mai indică Departamentul de Stat.

SUA şi Rusia se acuză reciproc de responsabilitate pentru eşecul armistiţiului, în contextul în care raidurile aeriene ruse şi siriene au fost reluate cu intensitate de 11 zile asupra părţii rebele a oraşului Alep. Aceste lovituri au distrus complet luni cel mai mare spital din sectorul controlat de rebeli al Alepului.