Aproape 170.000 de persoane au fost evacuate în Paraguay, Argentina, Brazilia şi în Uruguay din cauza celor mai grave inundaţii din ultimele decenii, au făcut cunoscut autorităţile sâmbătă, citate de AFP.Ploile violente provocate de fenomenul meteorologic El Nino în săptămâna Crăciunului au lovit în principal Paraguayul, unde inundaţiile provocate de râul cu acelaşi nume au determinat evacuarea a 130.000 de persoane, potrivit autorităţilor. 

Patru persoane şi-au pierdut viaţa în urma prăbuşirii unor copaci. Capitala Asuncion, care numără 500.000 de locuitori, a rămas temporar fără energie electrică. 

"Nu putem abandona miile de familii care sunt afectate de inundaţii", a declarat preşedintele paraguayan, Horacio Cartes, în mesajul său de Crăciun, anunţând deblocarea a 3,5 milioane de dolari pentru evacuaţi. 

În nord-estul Argentinei, inundaţiile râului Uruguay au făcut doi morţi, iar 20.000 de persoane au fost evacuate, potrivit autorităţilor care au anunţat "cele mai grave inundaţii din ultimii 50 de ani". 

Această creştere a apelor "ar putea deveni una dintre cele mai complicate din istorie", a comentat ministrul de interne, Rogelio Frigerio. 

Provincia Entre Rios este cea mai lovită, cu 10.000 de persoane deplasate, mai ales în oraşul Concordia de pe malurile fluviului. 

"Ştiam că El Nino va provoca inundaţii, dar nimeni nu şi-a imaginat că vor lua o asemenea amploare", a declarat joi primarul oraşului, Enrique Cresta. 

Fluviul Uruguay a provocat pagube şi în Brazilia şi Uruguay. În aceste ţări, el este graniţa naturală cu Argentina. 

Preşedintele Braziliei, Dilma Rousseff, a survolat sâmbătă în elicopter vestul statului meridional Rio Grande de Sul, unde 9.000 de persoane au fost evacuate din cauza creşterii nivelului fluviului Uruguay şi al afluentului acestuia, râul Quarai. 

"Ne aflăm aici pentru că ştim că Brazilia suferă din cauza fenomenului (climatic) El Nino care provoacă ploi puternice în sudul ţării şi o secetă teribilă în nord-est", a declarat Dilma Rousseff. 

Brazilia a deblocat într-o primă fază 1,7 milioane de dolari pentru regiunea afectată. 

În Uruguay, 9.000 de persoane au fost deplasate din cauza inundaţiilor, a informat Serviciul naţional de urgenţă (Sinae), mai ales în nord şi în centru. 

Actualul episod climatic El Nino - un curent ecuatorial cald din Oceanul Pacific - este unul dintre cele mai puternice observate cu începere din 1950, a anunţat ONU în noiembrie. 

Acest fenomen ar putea dura până în primul trimestru din 2016, au avertizat Naţiunile Unite