Preşedintele american Barack Obama a lansat ideea unei acţiuni comune cu Turcia pentru a cuceri oraşul sirian Raqqa de la gruparea Stat Islamic, a declarat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, în comentarii publicate miercuri de ziarul Hurriyet, relatează Reuters.

Adresându-se reporterilor în avion la întoarcerea de la summitul G20 din China, Erdogan a declarat că armata turcă este pregătită să se alăture oricărei ofensive asupra Raqqa, capitala de facto a grupării jihadiste.

'Obama vrea să facem unele lucruri împreună, în special în ceea ce priveşte Raqqa', a declarat Erdogan, citat de Hurriyet, după întrevederi în China, cu preşedintele american Barak Obama, cu preşedintele rus Vladimir Putin şi cu alţi lideri.

'Am spus că din punctul nostru de vedere nu este nicio problemă. Am spus: 'Soldaţii noştri vor merge împreună, ceea ce este necesar va fi făcut' ', a afirmat Erdogan.

Rolul Turciei urmează să fie stabilit în discuţii ulterioare, a mai spus Erdogan.

'Însă, în acest stadiu, trebuie să ne facem simţită prezenţa în regiune. Noi nu avem şansa să facem un pas înapoi. Dacă facem un pas înapoi atunci grupări teroriste precum Daesh (Stat Islamic), PKK, PYD şi YPG se vor stabili acolo', a mai spus el.

Ankara consideră YPG şi partidul de care aceste miliţii sunt legate, PYD, ca fiind organizaţii 'teroriste', deşi ele sunt susţinute, ca forţă care luptă eficient cu jihadiştii, de către Washington, aliat tradiţional al Turciei.