O femeie a fost înjughiată mortal, iar alte cinci persoane au fost rănite în zona Russell Square din Londra, frecventată de turişti şi studenţi, au anunţat, joi dimineaţă, autorităţile britanice. Scotland Yard a precizat că anchetează un posibil motiv terorist din spatele atacului comis cu un cuţit de un tânăr în vârstă de 19 ani. Poliţiştii londonezi au susţinut că un factor important ar putea să fie sănătatea mentală a atacatorului, transmite The Guardian.

Poliţiştii înarmaţi au confirmat că îşi vor mări prezenţa pe străzile londoneze în timpul dimineţii, pentru a da reasigurări ceţăţenilor îngrijoraţi pentru propria siguranţă.

Potrivit primelor informaţii, o femeie, în vârstă de 60 de ani, a fost tratată de paramedici în zona atacului, însă a decedat la scurt timp. O altă femeie şi patru bărbaţi au suferit răni diverse în timpul atacului.

Poliţiştii au reţinut un suspect, în vârstă de 19 ani, la doar câteva minute după ce au ajuns în Russell Square, o zonă centrală londoneză care găzduieşte Universitatea din Londra, precum şi mai multe hoteluri şi restaurante populare printre turişti.

Atacatorul a fost imobilizat doar după ce a electrocutat de poliţiştii britanici şi transportat la spital.

”Primele informaţii sugerează că o posibilă problemă mentală este un factor important în acest caz, iar aceasta este una dintre pistele urmărite de anchetă. Însă trebuie să ne păstrăm mintea deschisă cu privire la un posibil motiv terorist din spatele acestui atac, asta fiind o altă pistă de urmărit în timpul investigaţiei. În acest moment, poliţiştii metropolitani anchetează incidentul cu susţinerea unei unităţi antiteroriste de la Scotland Yard”, a precizat poliţistul Mark Rowley.

Poliţiştii au izolat zona unde a avut loc atacul, iar accesul publicului nu este permis mai departe de Bedford Palace, în apropiere de Russell Square.

Două echipe de criminalişti au fost desfăşurate la locul atacului şi au examinat zona în timpul nopţii.

”Am trecut de colţul străzii, iar în faţa noastră erau poliţişti înarmaţi peste tot... o prezenţă masivă a poliţiştilor... iar un cadavru era întins în mijlocul străzii şi acoperit cu o pătură. Cred că un grup de atacatori au înjunghiat-o pe acea femeie. Am mers în barul de vizavi, iar un poliţist a venit să ne intervieveze... noi nu am văzut nimic, dar nişte oameni din bar au fost martori la atac”, a declarat un britanic, care era la un cinema din Russell Square în momentul atacului.

Un număr suplimentar de poliţişti au fost desfăşuraţi în zona atacului, pentru a asigura securitatea în timpului dimineţii.

”Poliţiştii au fost chemaţi la ora locală 22.23 (00.33 ora României), după ce un bărbat a fost văzut rănind mai multe persoane cu un cuţit în zona Russell Square. În zonă au ajuns mai multe ambulanţe, care au descoperit şase persoane rănite. O femeie a fost tratată de paramedici pe trotuar, însă aceasta a fost pronunţată moartă la scurt timp. Aşteptăm noi informaţii despre starea de sănătate a celor cinci persoane rănite”, se arată într-un comunicat al Poliţiei Metropolitane.

De asemenea, suspectul a fost arestat la ora locală 22.39 (00.39 ora României).

”Terorismul este o posibilitate care va fi explorată în acest moment al anchetei”, au declarat reprezentanţii poliţiei londoneze.

Anterior, Scotland Yard a anunţat miercuri că un număr suplimentar de 600 de poliţişti înarmaţi vor fi desfăşuraţi în Londra, după seria de atentate care au zguduit în ultima lună Franţa şi Germania.

Zona Russell Square este frecventată în special de către turişti şi studenţi. University of London şi University College of London sunt situate în apropierea staţiei de metrou Russell Square. De asemenea, există un număr însemnat de hoteluri în zonă.