Pilotul zborului MH370, dispărut în urmă cu peste doi ani cel mai probabil în Oceanul Indian, a desfăşurat un exerciţiu de simulare de zbor pe o traiectorie similară cu câteva săptămâni înainte de prăbuşire, relatează New York Magazine, care citează un raport al poliţiei.

Comandantul Zaharie Ahmad Shah, pilot al Malaysia Airlines cu 33 de ani experienţă, a folosit un simulator artizanal pentru a se deplasa deasupra Strâmtorii Malacca şi la limita cu Oceanul Indian, o traiectorie care frapează prin asemănarea cu cea folosită de zborul MH370, potrivit AFP.

New York Magazine a divulgat vineri această informaţie care aruncă o umbră de îndoială asupra comandantului de 53 de ani, analizând un document confidenţial al anchetatorilor malaiezieni.

FBI ar fi recuperat date care au fost şterse de pe simulatorul de zbor, înregistrate pe hard-disk-ul pilotului.

"Am găsit un itinerariu de zbor, printre altele, care duce prin sudul Oceanului Indian, un element care ar putea fi interesant", explică documentul.

Chiar dacă cele două traiectorii, cea a simulatorului de zbor şi cea a zborului MH370, sunt comparabile, sfârşitul călătoriei simulate este situat de la 900 de mile (1.450 de kilometri) de posibilul loc al prăbuşirii avionului.

Avionul Boeing 777 al companiei aeriene malaieziene a dispărut la 8 martie 2014 cu 239 de persoane la bord, la scurt timp după decolarea de la Kuala Lumpur cu destinaţia Beijing, şi s-ar fi scufundat în Oceanul Indian. Această dispariţie rămâne unul dintre cele mai mari mistere din istoria aviaţiei civile.

Guvernul malaiezian dă asigurări în continuare că nu cunoaşte cauzele acestei dispariţii.

Zaharie Ahmad Shah era un militant al opoziţiei din Malaezia. Presa locală a scris că el ar fi avut o legătură îndepărtată de rudenie cu nora liderului opoziţiei, Anwar Ibrahim.

Aceste informaţii au dus la apariţia unei suspiciuni — considerate 'infame' de către anturajul său — conform căreia pilotul s-ar fi putut răzbuna pe condamnarea lui Anwar Ibrahim într-un proces pe care comandantul l-a denunţat ca fiind motivat politic.

AGERPRES