Guvernul României a decis, miercuri, alocarea sumei de 2,1 milioane de lei pentru susţinerea armatei Afganistanului.

Cabinetul Cioloş a aprobat "plata contribuţiei României la Fondul voluntar al NATO pentru susţinerea Armatei Naţionale Afgane (ANA TF), în valoare de 2,1 milioane lei pentru perioada 2015-2016, conform angajamentelor asumate la nivel înalt în cadrul forurilor internaţionale", informează un comunicat al Executivului.

Fondurile necesare pentru plata acestei contribuţii se suportă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Afacerilor Externe pentru anul 2016.

România şi-a exprimat disponibilitatea, alături de alte membre şi partenere cu NATO, să contribuie la efortul comunităţii internaţionale pentru susţinerea Forţelor Naţionale Afgane de Securitate şi Apărare (ANSDF), pentru consolidarea capacităţii lor de acţiune şi pentru stabilizarea Afganistanului.

România a promis o contribuţie anuală, aferentă perioadei 2015-2017. Acest angajament a fost reconfirmat la summit-ul NATO din Ţara Galilor, din septembrie 2014.

Plata contribuţiei României pentru anul 2017, în cuantum de 500.000 USD, urmează să fie autorizată printr-o Hotărâre de Guvern distinctă.

La Conferinţa de la Bonn din 5 decembrie 2011, comunitatea internaţională s-a angajat să continue instruirea, echiparea, finanţarea şi dezvoltarea ANSDF după încheierea operaţiunii ISAF, începând cu anul 2015.

Autorităţile de la Kabul s-au angajat, la rândul lor, să aloce, din surse proprii, 500 de milioane USD anual pentru bugetul ANSDF. Această sumă urmează să sporească gradual pe măsura creşterii economice a statului afgan.