Magistraţii de la Tribunalul Dâmboviţa au dispus punerea în libertate a omului de afaceri Ioan Niculae, patronul Interagro, condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare pentru fals în înscrisruri sub semnătură privată în dosarul „Mită la PSD”. Ioan Niculae urmează să părăsească Penitenciarul Găeşti vineri seară.
„În temeiul disp. art. 425 1 alin. 7 pct. 1 lit. b Cod procedură penală, respinge ca nefondată contestaţia formulată de către Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie–Direcţia Naţională Anticorupţie –Serviciul Teritorial Ploieşti, împotriva sentinţei penale nr. 974/27.05.2016 pronunţată de către Judecătoria Găeşti în dosarul nr. 2522/232/2016, intimat-condamnat fiind Niculae Ioan, aflat în Penitenciarul Găeşti. În temeiul disp. art. 275 alin.3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat cu procesul penal rămân în sarcina statului. Definitivă”, se arată în minuta Tribunalului Dâmboviţa.
La instanţa de fond, Judecătoria Găeşti, avocatul miliardarului a susţinut că Ioan Niculae a executat 419 zile în mod efectiv şi a depăşit cu mai mult de 100 de zile fracţia necesară liberării condiţionate. Mai exact, el a câştigat 150 de zile în urma lucrărilor ştiinţifice publicate şi alte 47 de zile din munca prestată, rezultând un total de 616 zile câştigate şi executate. Fracţia necesară în vederea liberării condiţionate ar fi fost de de 304 zile.
În închisoare, Niculae ar fi contribuit la „îmbunătăţirea vieţii deţinuţilor în mod real", potrivit avocatului său. Apărătorul omului de afaceri mai arată că acesta, "după încarcerare a schimbat vieţile unor oameni, a efectuat acte de caritate despre care nu s-a vorbit, a susţinut mii de familii, a fost un sprijin pentru colegi si cadrele din Penitenciar", se mai arata în motivarea Judecătoriei Găeşti.
Pe perioada detenţiei, Niculae a fost recompensat de zece ori şi a participat la numeroase programe educative şi activităţi lucrative.
Judecătorul a constat că Niculae are câştigate 197 de zile ca urmare a muncii prestate, iar din caracterizarea depusă la dosar „reiese că petentul a avut un comportament apreciat ca foarte bun în perioada analizată faţă de personal şi faţă de colegii săi, a fost recompensat de 10 ori în total, inclusiv cu o învoire de o zi din penitenciar, nu a fost niciodată sancţionat disciplinar”, se mai arată în documentul instanţei de la Găeşti.
Este a doua cerere de liberare condiţionată formulată de Ioan Niculae după ce prima, depusă în luna februarie, a fost respinsă de magistraţi. În motivarea deciziei din 19 februarie 2015, magistraţii notează că, potrivit pontajelor de la dosar, Niculae a scris cărţi cu valoare ştiinţifică în doar câteva ore, la Penitenciarul Găieşti.
Cel mai mult - 22 de ore şi 40 de minute - Niculae a stat să scrie lucrarea „Bioetanolul - combustibilul viitorului”, în timp ce, pentru a scrie lucrarea ”Biodieselul - motorina ecologică” a stat 0 ore, au arătat judecătorii .
”Valorificarea energetică a biomasei” a fost pontată ca lucrată în 16 ore, ”Orientări moderne în producţia vegetală” - în 18 ore„ iar ”Tehnologii moderne în producţia vegetală” - în 16 ore. Astfel rezultă o medie de 14 ore şi 30 de minute pentru fiecare lucrare ştiinţifică.
Ioan Niculae a fost condanat pe 2 aprilie 2015 la doi ani şi şase luni de închisoare pentru fals în înscrisruri sub semnătură privată în dosarul ”Mită la PSD”. În hotărârea de condamnare se arată că, în calitatea sa de acţionar principal al grupului Interagro, ar fi cerut, în acte, un studiu Insomar pentru calitatea construcţiilor din România însă, în realitate, banii erau destinanţi finaţării ilegale a campaniei electorale a lui Mircea Geoană la alegerile prezidenţiale din 2009.