Cu puţin timp înainte ca Theresa May să prea şefia guvernului britanic, Nicola Sturgeon, premierul Scoţiei, a declarat că Brexitul „nu se aplică” ţării sale, care a votat în majoritate pentru rămânerea în Uniunea Europeană, transmite Agerpres.

„Theresa May a spus că, pentru ea, Brexit înseamnă Brexit. Respect faptul că are acest mandat întrucât Anglia şi Ţara Galilor au votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană, dar vreau să precizez că acest mandat nu se aplică Scoţiei, care a votat în mod hotărât pentru rămânerea în UE”, a declarat Nicola Sturgeon, la Londra, într-o întâlnire cu presa străină.

„Eu însămi am mandatul de a respecta dorinţa scoţienilor, găsind o cale de a menţine Scoţia în interiorul UE sau protejându-ne relaţia cu Uniunea”, a continuat premierul scoţian.

Nicola Sturgeon a spus şi că speră că Theresa May va „respecta modul în care a votat Scoţia”. S-a declarat, în schimb, „profund dezamăgită” de afirmaţia noului premier britanic, potrivit căreia nu le oferă garanţii cetăţenilor europeni care trăiesc în Marea Britanie că pot rămâne în această ţară.

În ce priveşte Scoţia, Nicola Sturgeon a afirmat că „problema independenţei este, cu siguranţă, pe masă”, dar şi că a constituit un comitet de experţi „juridici, economici şi diplomatici” care se va reuni pentru prima dată joi, la Edinburgh. Acesta are misiunea să o sfătuiască în privinţa negocierilor legate de Brexit.